Foto: Bildbyrån

Damlandslaget och cupfinaler i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nästa år kommer större delen av matcherna som det svenska damlandslaget i fotboll spelar att sändas i SVT.

– Fotboll är den största sporten så det är naturligtvis glädjande att vi kan stärka vårt utbud med högklassig fotboll. Sveriges damlandslag är ett av världens bästa och det ska bli spännande att följa laget de kommande åren, säger SVT sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Avtalet sträcker sig från 2020 till 2024 och innefattar bland annat kvalmatcher till EM2021, VM 2023 och EM 2025. Rättigheterna är förvärvade i samarbete med TV4, som kommer att sända två matcher per år med damlandslaget. Övriga kvalmatcher och landskamper med damlandslaget sänds av SVT.

Utöver damlandslagets matcher kommer SVT enligt det nya avtalet att sända finalerna i Svenska Cupen för både damer och herrar från 2021 till 2025. Övriga matcher i Svenska Cupen sänds i TV4 och CMore.

– Svenska Cupen har haft en positiv utveckling sedan formatet gjordes om och vi är glada att vi kommer att sända finalerna när allt ska avgöras och Europaplatser står på spel, säger Max Bursell, projektchef på SVT Sport.

– Att säkra att damlandslagets matcher har bästa möjliga förutsättningar att nå så många tittare som möjligt, är naturligtvis strategiskt mycket viktigt för oss, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska Fotbollförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.