Daniel Sundgren: ”Det här kan få spelare att tycka mer illa om AIK”

Publicerad

AIK:s ytterback Daniel Sundgren, som är klar för grekiska Aris, arbetsbefrias av klubben på grund av att han inte velat spela i Champions League-kvalet mot Ararat-Armenia och sjukskrivit sig på ett sätt som enligt klubben är felaktigt.
– Jag tycker att det är lite onödigt gjort från AIK:s sida, säger spelaren till SVT Sport.

Sportchefen Björn Wesström säger så här på AIK:s webbplats:

– Vi känner en enorm besvikelse över hur Daniel hanterat sin avtalade avslutning i AIK. Han har haft en fantastisk karriär i AIK och att vi nu skiljs på detta sätt känns oerhört sorgligt.

Och Daniel Sundgren svarar till SVT Sport:

– Jag tycker att det är lite onödigt gjort från AIK:s sida, eller från de som har valt att göra det till en stor grej. Jag har sedan lång tid tillbaka uttryckt att jag tyckt att det har varit jobbigt för mig mentalt att spela. Vi som spelar i allsvenskan vet att det är ganska svårt då man kan sajna för en klubb, men ändå spela vidare i klubben man representerar där och då. Jag har noggrant och med god marginal sagt att jag tyckt att det varit tufft. Trots det har jag spelat många allsvenska matcher och gett allt för AIK.

– Det kom till en punkt då jag kände att jag inte kunde sätta på mig tröjan och ge hundra procent som jag alltid har gjort på både träning och match. Det uttryckte jag till dem och då tolkade de väl det som att jag inte respekterade dem.

Sundgren skrev på för Aris för ett par månader sedan, men det presenterades i början av juni.

Började du känna så här då du skrev på för Aris?

– Inte direkt efter, men det kom så småningom. Jag är bara människa och det är klart att jag ibland tänker ”vad händer nu om jag får en spark mot huvudet och inte kan komma till dem helt frisk?” Det är klart att man ibland tänker så. Det är ganska naturligt. Det har varit tufft för mig mentalt. Vid det här tillfället kände jag att jag inte kunde representera AIK på bästa sätt.

Har det funnits matcher du inte har velat spela, men ändå gjort?

– Jag har haft det tufft mentalt, men ändå ställt upp för AIK för att verkligen göra mitt bästa. Det är såklart upp till tränaren att välja ut vilka som är mest lämpliga att starta och då har han känt att det varit jag. Jag har verkligen försökt axla den rollen.

Varför spelade du inte mot Ararat-Armenia?

– Först och främst kände jag mig dålig. Jag var inte där mentalt. Det är den stora anledningen. Det man gör då är att man ringer till lagläkaren och säger att man inte känner sig hundra. Jag hade ont i magen. Sedan får de stå för det de tycker, deras sida av myntet.

Sundgren har fört samtal med AIK:s ledning, bland andra Wesström, som SVT Sport sökt men inte nått.

– Jag trodde aldrig att de skulle svartmåla mig på det här sättet. Jag har varit väldigt lojal och jag tror att fansen vet att jag är en spelande supporter som alltid har gett allt och representerat AIK på ett alldeles utmärkt sätt utanför planen. I varje artikel har jag uttryckt min stora kärlek till AIK, vilken de nu försöker svartmåla.

Påverkar det här din relation till AIK i stort på något sätt?

– Hade det här hänt någon som inte är lika mycket AIK:are så tror jag inte att de hade velat komma hem till AIK efter en proffskarriär. Men nu är det mig det händer och jag kommer alltid att vilja komma hem till mitt AIK. Jag tycker att det är ett så dåligt sätt att göra på. Det här kan få många spelare som inte har den connectionen till AIK att tycka lite mer illa om AIK. Men jag tål det och jag älskar AIK lika mycket ändå.

Övergången till Aris genomförs den 18 juli.

SVT Sport har sökt AIK:s sportchef Björn Wesström utan resultat.

Daniel Sundgren i AIK. Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer