Kasper Schmeichel. Foto: Bildbyrån

Danmark följer Norge – protesterar mot VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Både det norska och det tyska landslaget har markerat mot VM-arrangören Qatar inför sina respektive kvalmatcher – nu följer Danmark.

– Vi har bland annat haft möte med Amnesty och så har vi snackat om hur vi ska göra, säger Leicestermålvakten Kasper Schmeichel.

Danmark möter Moldavien i VM-kvalet på söndag, och det är inför den matchen som protestaktionen ska äga rum, meddelar danska fotbollsförbundets kommunikationschef.

VM-arrangören Qatar har kritiserats för sitt sätt att behandla gästarbetare som rustar landet inför mästerskapen 2022. The Guardian rapporterade i februari att mer än 6 500 gästarbetare från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka har mist livet sedan landet tilldelades VM för drygt tio år sedan.

Norge protesterade inför sin match

Inför Norges kvalmatch mot Gibraltar hade norrmännen tröjor med texten ”mänskliga rättigheter – på och av planen”. Även tyskarna tröjmanifesterade inför sin match med budskapet ”mänskliga rättigheter”.

Hur danskarna ska göra vill de inte gå in på.

– Ni får se vad det är i morgon (söndag), säger Leicesters målvaktsstjärna Kasper Schmeichel.

– Vi har blivit satta i en situation där vi spelare måste ta ställning till något som någon annan har bestämt. Vi har väntat med att göra något tills vi blivit klokare om situationen, vi har bland annat haft möte med Amnesty och så har vi snackat om hur vi ska göra.

Premier League-spelaren Jannik Vestergaard säger att spelarna tycker att viktiga beslut tas över huvudet på dem.

– Ett beslut om att ta VM till Qatar berör oss spelare, särskilt för att det är vi som ställs till svars för det, säger Southamptonbacken.

Nederländerna gjorde markering i kväll

Nederländerna gjorde i kväll en markering inför VM-kvalmatchen mot Lettland. Laget stod för en tröjmanifestation riktad mot VM-arrangören Qatar. Under uppvärmningen och inför matchen bar samtliga spelare tröjor med texten ”fotbollen stöttar förändring” på.

Det norska landslaget fortsatte också protestera inför sin kvalmatch mot Turkiet. Laget hade samma tröjor inför Turkietmatchen som man hade inför premiärmatchen mot Gibraltar, med texten ”mänskliga rättigheter – på och av planen” över bröstet.

SE MER: Norska landslaget tog ställning mot VM i Qatar (27 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.