Kevin De Bruyne sänkte Danmark med ett mål och en assist. Foto: Bildbyrån

De Bruyne med succéinhopp – Belgien klart för åttondelsfinal

Alla blickar mot Parken i Danmark efter Christian Eriksens kollaps i lördags.

Det danska landslaget,  som spelade för honom, förlorade mot Belgien med 1-2. Detta efter succéinhopp av Kevin De Bruyne som gjorde ett mål och en assist – och blev historisk.

– Vi gjorde en väldigt bra match, vi gav allt. Men det var inte tillräckligt i dag, säger Kasper Schmeichel.

Fotbollseuropas blickar mot Danmark.

Och drömstarten blev ett faktum. I den 2:a spelminuten placerade Yussuf Poulsen in 1-0 bakom Thibaut Curtois och hela Parken kokade över i måljubel. En bättre start på matchen kunde de danska supportrarna knappast önska sig.

Fotbolls-EM

– Christian (Eriksen) var extra motivation, och det kunde vi se från första minut, säger Martin Braithwaite efter matchen enligt danska Viaplay.

Målet var dessutom det näst snabbaste i EM-historien och klockade in på 1,39. Rekordet hålls av Dmitri Kiritjenko, 1,07, som gjorde mål för Ryssland mot Grekland i EM 2004.

Den fenomenala starten fortsatte för de rödklädda. De följde upp målet med två dubbellägen och var väldigt nära att utöka sin ledning direkt.

– Det känns som att hela parken kokar med den här starten, konstaterade TV4:s expertkommentator Lotta Schelin.

Hyllningen till Eriksen

I den 10:e minuten handlade det dock bara om Christian Eriksen. Spelet stoppades, hela publiken ställde sig applåderande upp och ”Vi er rode, vi er hvide” ekade över Parken. En enorm inramning för att stötta den 29-åriga danska stjärnan.

– Man blir berörd, ståpäls. Det är det här det handlar om, menar Lotta Schelin.

Danmark fortsatte sätta press och kom till ett några halvbra chanser. I den 34:e minuten fick Mikkel Daamsgard ett vasst läge att knåpa in 2-0 för sitt landslag men avslutet gick tätt utanför.

Belgien försökte sedan men danskarna gjorde det trångt. I stället avslutades den första halvleken med en bra möjlighet för Martin Braithwaite som dock sköt utanför.

Belgien växlade upp i andra

I den andra halvleken skulle matchen dock vända. Kevin De Bruyne byttes in och nio minuter senare låg han bakom Belgiens kvitteringsmål. Romelu Lukaku tog sig in i offensivt straffområde, passade till De Bruyne som serverade Thorgan Hazard till 1-1.

De Bruynes succéinhopp tog inte stopp där. 29-åringen ville själv hitta in i målprotokollet – och gjorde även så. Han drog till med ett distinkt skott med vänsterfoten som letade sig in bakom Kasper Schmeichel i det danska målet. Stjärnan höll dock igen i firandet och valde att respektfullt hålla känslorna i styr.

Manchester City-mittfältaren är nu den enda europeiska spelaren som har noterats för minst en assist i de fyra senaste stora mästerskapen (EM och VM. Han gjorde det i VM 2014, EM 2016, VM 2018 och nu EM 2020.

Martin Braithwaite kom oerhört nära ett 2-2-mål när han i den 87:e minuten nickade i ribban. Men mer än så blev det inte för Danmark.

Belgien är i och med segern klara för åttondelsfinal. Danmark kan fortfarande nå åttondelsfinal, förutsatt att de slår Ryssland med minst två mål i sista gruppspelsmatchen.

Schmeichel: Inte tillräckligt

Kasper Schmeichel var, trots förlusten, stolt över lagets insats.

– Vi gjorde en väldigt bra match, vi gav allt. Men det var inte tillräckligt i dag. De har en av världens bästa spelare på bänken. Jag har mött honom flera gånger, och han är den bästa spelaren i engelska ligan, säger danske målvakten.

Nu väntar Ryssland i den sista gruppspelsmatchen. Romelu Lukaku, som blev matchens lirare, hoppas nu att Danmark gör belgarna sällskap i åttondelsmatcherna.

– De måste fortsätta tro. Vi ska vinna mot Finland, så hoppas jag att de gör jobbet mot Ryssland, säger Lukaku enligt Uefa.