Foto: TT

Danska spelarna: Därför ställde vi upp kring Eriksen

Uppdaterad
Publicerad

Det danska laget slöt upp kring sin lagkamrat när han låg på planen och kämpade för sitt liv. Nu berättar några av de danska spelarna hur de tänkte.

– Det var inte lätt att stå där, men det var på det sättet vi kunde hjälpa Christian nu när det inte var i våra händer, säger Thomas Delaney på en presskonferens.

När danske landslagsspelaren Christian Eriksen föll ihop på plan reagerade lagkamraterna blixtsnabbt. Simon Kjaer, som i efterhand hyllats för sitt agerande, frigjorde luftvägarna på Eriksen innan läkarteamet kommit fram.

Därefter valde de danska spelarna att sluta upp i en ring runt Eriksen, allt medan läkarteamet gjorde allt för att få igång Eriksens hjärta igen.

I efterhand har laget hyllats för att de slöt upp runt omkring sin lagkamrat. Nu berättar danske spelaren Thomas Delaney om tankarna bakom ringen.

– Många spelare reagerade snabbt. Det var tydligt för många av oss att det här inte var bra. Det var en del saker som behövde göras snabbt. Jag har dessvärre sett det förr och det är många människor som är intresserade och därför tog vi beslut om att avskärma.

– Det handlade om Christians vänner och familj. Det var inte lätt att stå där, men det var på det sättet vi kunde hjälpa Christian nu när det inte var i våra händer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
60 sekunder: Eriksens kamp för livet

”Var overkligt”

Delaney får sedan frågan hur det är att uppleva en sådan här sak igen.

– Det här är två olika upplevelser. Det är svårt att stå där med en kompis som jag har känt i 15 år jämfört med någon du inte känner personligen. Och jag säger det med all respekt. Det var overkligt. Det var bra för oss att vara tillsammans efteråt. Jag har upplevt ärlighet och kärlek i laget de senaste dagarna. Det har varit underbart. Vi är ett lag där det finns plats för människor.

Om Simon Kjaer, som utmålats som en hjälte, säger Delaney:

– Det är helt rättvist att Simon får så mycket beröm. Han är en klippa, både på och utanför planen. Han tar trycket från axlarna och har gjort det också de senaste dagarna. Vi stod tillsammans och jag är väldigt stolt över hela truppen och läkarna.

De danska spelarna har fått möjlighet att återvända till Parken för att bearbeta det som hänt.

– Alla har möjlighet. Jag har inte bestämt mig än. Jag tror att vi måste se hur vi reagerar när vi återvänder. Vi vet inte mer än du. Vi måste se hur varje person reagerar eftersom det blir svårt, säger Yussuf Poulsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer