Nederländernas mittfältare Jackie Groenen (höger) och Danmarks Karen Holgaard. Foto: TT

EM-finalisten på väg att missa VM: ”Ser mörkt ut”

Uppdaterad
Publicerad

6 augusti 2017 möttes de i EM-final. När Nederländerna besegrade Danmark med 2–0 på fredagskvällen tog de ett stort kliv närmare VM-deltagande medan Danmark nu måste vända på steken i returen för att inte missa världsmästerskapet.

Danmark och Nederländerna möts i ett bäst klassiskt bäst av två-kval. I och med förlusten i nederländska Breda måste Danmark hämta igen ett svårt 2–0-underläge mot regerande Europamästaren för att gå vidare till playoff-finalen.

– Det ser riktigt svårt ut nu. Nu går vi för att vinna med 3–0, säger Danmarks och Rosengårds Sanne Troelsgaard.

Nederländernas Lineth Beerensteyn, som tillhör Bayern Munchen, öppnade målskyttet i 21:a matchminuten med ett välplacerat avslut.

Gästerna kunde utöka ledningen strax innan paus när Shanice van de Sanden helt fri vid bortre stolpen distinkt nickade in bollen i vänstra krysset.

Harder lyckades inte överlista Geurts

Danska superstjärnan Pernille Harder var oerhört nära att kvittera minuten senare men hennes skott stoppades på mållinjen när Nederländska målvakten Loes Geurts.

Nederländerna var inte långt från 3-0 men med drygt tio minuter kvar att spela räddades Danmark av ribban.

– Det är så klart en svår situation nu. Vi måste kontrollera bollen bättre och komma till fler målchanser. Vi spelar för mycket en och en i dag, säger Danmarks Nadia Nadim, till vardags anfallare i Manchester City.

Måste spela ytterligare playoff

Segraren över de två matcherna möter Belgien eller Schweiz i playoffinalen om Europas sista VM-plats senare i november. I det semifinalmötet är det fördel för Schweiz som fick med sig 2–2 från bortamatchen i Heverlee till nästa veckas hemmaretur i Biel.

Sverige vann sin kvalgrupp och är redan kvalificerat för VM som inleds den 7 juni.

VM-kval

Nederländerna logo

Nederländerna

2 - 0

Danmark logo

Danmark

Rat Verlegh Stadion, Breda
Publik: 16000
Domare: Kateryna Monzul

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.