Sotirios Papagiannopoulos får inte nicka på träningen om Danmarks fotbollförbund (DBU) får som man vill. DBU:s coronaregler till vänster. Foto: DBU/Bildbyrån

Danmarks lösning: Förbjuda nickar och bröstnedtagningar på träning

Uppdaterad
Publicerad

Den danska fotbollen är helt nedstängd.

Men nu har det danska fotbollsförbundet satt upp regler som ska gälla när träning åter tillåts.

Bland annat förbjuder man nickar och nedtagningar på bröstet.

– Det är förmodligen inte jättehög smittorisk den vägen, men det kan ju vara ett sätt att gå tillväga, säger idrottsläkaren Matilda Lundblad till SVT Sport.

I Danmark är all fotbollsträning fortfarande stoppad, på grund av den rådande coronapandemin.

Men i dag meddelade det danska fotbollsförbundet nya regler, som ska gälla när myndigheterna tillåter att träningen återupptas.

Corona och idrott

Nickar förbjuds

Många regler är sådana som vi känner igen från i Sverige, bland annat att man ska stanna hemma vid minsta symptom.

Men en del andra är helt annorlunda. Exempelvis förbjuds nickar och nedtagningar av bollar på bröstet. Dessutom sätts en gräns på tio personer per grupp, varav en ska vara tränare.

– Vi vill inte öka risken för smittspridning eller överträdelser av förbudet mot folksamlingar. För att vi ska kunna öppna upp med i första hand träning med coronaregler och därefter träning i full omfattning, och sedan match, ska vi därför få grönt ljus från myndigheterna, säger det danska fotbollsförbundets ordförande Jesper Möller på förbundets hemsida, och fortsätter:

– Vi befinner oss nu i en samhällskris, och ska därför vara ansvarstagande. Folkhälsan är viktigare än fotbollen, även om vi alla saknar fotboll – både på och utanför planen.

Svenska läkaren: Träna som du spelar

Idrottsläkaren Matlida Lundblad, som är jobbar för Elfsborg och Göteborgs FC ger sin syn på restriktionerna.

– Tanken måste vara att smittan kan föras via bollen. Att du tar i bollen med händerna först, sedan nickar du den och därefter kanske kliar dig i ögonen och så vidare.

I Danmark är planen att återuppta ligaspelet den 29 maj. I Sverige planerar man att starta Allsvenskan den 14 juni och av den anledningen tror Lundblad att de danska restriktionerna inte är rätt väg att gå.

– Skulle det här vara i Sverige tror jag inte att det skulle vara någon lösning just nu för att minska smittspridningen. Här har vi en plan att sätta igång allsvenskan snart och då är det förödande att ta bort just den delen. Man måste ju träna på samma sätt som att spela match. Det skulle inte vara realistiskt i Sverige. Skulle man dock bestämma att allsvenskan inte ska dra igång, då får man titta på vilka restriktioner man ska ha.

Beskedet: Idrotten får ta del av krispaketet på 39 miljarder

Fotbollens coronaregler i Damark

  • Symptom? Stanna hemma
  • Max tio deltagare – en ska vara tränare
  • Tvätta eller sprita av händerna innan träning, rengör allt material efter träningen
  • Håll avståndet – två meter mellan spelarna under träning och vid samlingar
  • Inga händer får användas under träningen, förutom målvakten – vars handskar ska tvättas och spritas av innan träningen
  • Inga nickar eller nedtagningar på bröstet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet