Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nilla Fischer på Fotbollsgalan 2018. Foto: Bildbyrån

Därför vågade Nilla Fischer kämpa för jämställdhet: ”Värt allt slit”

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade fotbollslegendaren Nilla Fischer att hon avslutar landslagskarriären. Vid sidan av medaljerna och titlarna sticker engagemanget utanför fotbollsplanen ut.

– Det känns bra att vara en del av den resan – oavsett all skit som kommer med det, säger 38-åringen till SVT Sport.

Under sina 21 år i landslaget gjorde Nilla Fischer 189 landskamper och tog två VM-brons och ett OS-silver med Sverige.

Vid sidan av de sportsliga framgångarna valde Fischer att ta en aktiv roll i frågor om jämställdhet och kvinnliga fotbollsspelares villkor. Under Fotbollsgalan 2018 till exempel, när Fischer vann Diamantbollen, höll hon ett brandtal som inleddes med orden:

Damlandslaget i fotboll

”Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna för fotbollens skull.”

”Något jag brinner för”

Var det lätt att fatta de besluten i din position, att också arbeta med de frågorna som landslagsspelare?

– Jag skulle inte säga att det var lätt i början, för det är alltid obekvämt i början när du står upp för någonting eller uttalar dig på ett nytt sätt, att våga ta det klivet. Sedan när jag väl hade börjat göra det så föll det sig ganska naturligt, för det är något jag brinner för, säger Fischer och fortsätter:

– Jag hade inte velat gå igenom min karriär och inte försökt förbättra våra villkor eller jobbat för de som kanske inte har möjlighet att föra sin egen talan. Det är värt allt slit tycker jag. Det finns mycket kvar att göra, men det känns bra att vara en del av den resan – oavsett all skit som kommer med det.

”Får inte bättre villkor av att sitta tysta”

Har du upplevt det så?

– Jo, men det är klart att med de sociala medier som finns idag så är det många som yttrar sin åsikt och det är inte alltid positivt. Men för mig så är det värt det, allt det positiva gör det också enklare. Vi måste bara fortsätta på den vägen, vi har inte fått någonting gratis – det är en fajt gällande kvinnors rättigheter genom tid. Vi får inte bättre villkor av att sitta tysta och tro att det löser sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet