Framöver kan offside dömas genom en halvautomatisk VAR. Foto: TT Nyhetsbyrån

Datorer kan avgöra offside under fotbolls-VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan det vara slut på långa VAR-granskningar efter mål i fotbollsmatcher.

Redan under fotbolls-VM senare i år kan en ny teknologi bli det som avgör om det var offside eller inte.

– Det skulle vara väldigt likt mållinje-teknologin, säger Fifas domarchef Pierluigi Collina.

VAR:s vara eller inte vara är en fråga som är ständigt aktuell.

Ett av de områden där det ofta diskuteras flitigt är i samband med mål, där det ibland kan bli ganska långa VAR-kontroller för att se om en spelare var offside eller inte.

”Väldigt bra och lovande”

I dag, efter att fotbollens regelstyrande organ Ifab haft sitt årliga sammanträde avslöjade Fifas ordförande Gianni Infantino att det är möjligt att ett nytt system, som beskrivs som ”en halvautomatisk VAR”, kan komma att användas vid VM i Qatar senare i år.

– Det ser väldigt bra och lovande ut. Vi har testat det på klubblags-VM och Arabiska Mästerskapen. Vi är väldigt nöjda hittills, sade Infantino på en presskonferens.

Tolv olika kameror

Domarchefen Pierluigi Collina lät ännu mer positiv.

– Jag kan bekräfta att resultaten på testerna har varit väldigt positiva. Vi ska fortsätta att jobba med det och min personliga åsikt är att jag är väldigt säker på att vi kan gå vidare med detta, sade han.

Systemet som är aktuell skulle fungera på så sätt att tolv olika kameror kommer att bevaka 29 olika punkter på varje spelare, plus bollen. De skickar data 50 gånger per sekund för att kunna avgöra om en spelare är offside eller inte.

– Det är väldigt likt processen med mållinje-teknologin, och vi har sett att processen med mållinje-teknologin är väldigt accepterad av fotbolls-familjen. Ingen klagar på detta, och man ser det som positivt att det blir rätt även om bollen bara är inne med en centimeter. Så vi är säkra på att det skulle bli samma acceptans genom en halvautomatisk VAR-offside-hjälp, säger Collina.

16-åriga supertalangen slog till – yngst någonsin i NWSL:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olivia Moultrie spelar för Portland. Foto: Instagram

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.