Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Svärdsudd och Fredrik Klitte är årets fotbollsdomare 2022. Foto: Bildbyrån

De är årets domare i Sverige 2022

Uppdaterad
Publicerad

2022 års bästa fotbollsdomare har utsetts.

Det är Eva Svärdsudd och Fredrik Klitte.

– Det känns jättebra, jag är supertacksam och stolt så klart, säger Eva Svärdsudd till SVT Sport.

Årets fotbollsdomare på damsidan är Piteåbon Eva Svärdsudd.  Hon var 25 år när hon började döma fotboll och sedan sedan dess har hon gått från klarhet till klarhet.  Under fjolåret fick hon debutera i damallsvenskan och i år blev 39-åringen ordinarie i Sveriges högsta damserie.

– Jag blev väldigt chockad när jag fick priset, jag hade inte alls förväntat mig det. Det finns så många andra duktiga domare här i Sverige. Det är mycket tid och arbete som ligger bakom det här. Framför allt har jag många nära och kära som stöttar och hjälper mig, de vill jag också tacka så klart, säger hon till SVT Sport.

Vad ser du mest tillbaka på och vad tar du med dig från föregående säsong?

–  Jag tar med mig alla roliga matcher och de duktiga kollegor jag haft med mig. Jag fick ju till exempel chansen att döma derbyt på Tele2 inför 9000 personer, det var en jätterolig upplevelse, det var mäktigt, säger hon.

Nu blickar Svärdsudd framåt mot nästa säsong och vad den har att erbjuda.

– I och med att det var mitt första år ifjol vill jag bli en etablerad domare i damallsvenskan och sedan hoppas jag att jag får får följa på några fler uppdrag utomlands.

”Utan familjen är det inte möjligt”

På herrsidan får Fredrik Klitte utmärkelsen. Klitte har förutom att döma i allsvenskan fått chansen som fjärdedomare i Champions League och Nations League.

– Det var självklart en stor ära och jag blev väldigt glad och rörd när jag fick beskedet. Det var ett otroligt år där jag hade turen att inte göra några matchavgörande misstag på hela säsongen, säger han till SVT Sport.

Han tackar även sina nära och kära som stöttat honom hela året.

– Känslan man har i domarteamet när man lyckats genomföra en bra match är helt underbar, så jag är tacksam att jag har så duktiga assisterande domare och fjärdedomare vid min sida så att det blev många härliga stunder under året. Sedan är stöttningen på hemmaplan helt avgörande för att man ska kunna prestera som jag har gjort. Utan familjen är det inte möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.