Eriksson försvarar MLS: ”Res över och kolla så får ni se”

Uppdaterad
Publicerad

150 år efter den svenska utvandringen till USA upprepar sig historien i modern tappning. Jordbruket har blivit fotboll, Karl-Oskar och Kristina heter Magnus Eriksson – och omgivningen undrar om gräset är så mycket grönare där borta.

– Det är bara resa över och kolla lite fotboll så får ni se, säger Eriksson som är en av sex svenskar som nu flyttar till MLS.

Fem spelare och tränaren Mikael Stahre. Aldrig tidigare har så många svenskar lämnat landet för den nordamerikanska proffsligan Major League Soccer. Kanske allra mest häpnadsväckande är Magnus Erikssons flytt.

Att 27-åringen ledde Djurgården till spel i Europa kunde ha varit ett argument för honom att stanna. Att han vann allsvenskans skytteliga kunde i stället tala för att han skulle ta steget ut till den större europeiska scenen. Men Magnus Eriksson valde i stället spel på andra sidan Atlanten.

– Fotbollen växer mer och mer där borta. De senaste åren har det verkligen tagit fart. Nu är vi ett gäng svenskar där, säger han och svarar på frågan om varför han tror många svenskar går dit:

– Det är väl lite olika från fall till fall men generellt är det en liga som är på väg uppåt.

KARTA. Här är svenskarna i MLS. Foto: SVT Sport

Gör som Beckham – går utanför lönetaket

I hans fall blir han en så kallad ”designated player”. Det innebär att Magnus Eriksson – som en av max tre spelare per lag – går utanför det lönetak som finns i ligan.

Regeln skapades när David Beckham skulle värvas till Los Angeles Galaxy, som ett sätt för MLS att konkurrera om fotbollens feta affischnamn.

Hittills har den fyllt sin funktion med att locka stora namn till ligan, som Kaka, David Villa och Thierry Henry – men det har varit spelare på väg ner i karriären som sett en chans att tjäna sina sista stora pengar och etablera sitt varumärke på en ny marknad.

Magnus Eriksson, som köptes av Djurgården för 10,6 miljoner kronor, tillhör inte den kategorin men förväntas ändå bära San Jose Earthquakes som designated player.

– Jag är såklart väldigt stolt över att ha blivit det. Sen så är ju jag sån att jag är ganska ödmjuk i mig själv, till fotbollen, det är inte så att jag svävar i väg bara för det, säger han som presenterades som en karaktärsspelare och fortsätter:

– Det blir logiskt med mer press på ens axlar. Jag lever med det och presterar så bra jag bara kan för att leva upp till det.

Passningen: ”Res över och kolla så får ni se”

Vad säger du till dem som ser det som en liga man bara varvar ner i?

– Det hade varit väldigt intressant att trappa ner när man är 27, säger Eriksson med glimten i ögat och fortsätter:

– Nej, men otroligt inspirerande framför allt och enormt proffsig klubb. För dem som misstycker kring det och tycker annat så är det bara resa över och kolla lite fotboll så får ni se.

Sagt av övriga MLS-svenskar

Axel Sjöberg, 26, Colorado Rapids:

– Fick reda på att jag blir ligans längsta spelare någonsin, sade den 201 centimeter långe försvararen till Fotbollskanalen när han draftades.

Gustav Svensson, 30, Seattle Sounders

– Vi har en forward i laget som har spons från ett pizzaföretag. Så varje gång han gör mål springer han ut och tar en tugga på en pizzaslice… Det är lite annorlunda, haha, har landslagsspelaren tidigare sagt till Sportbladet.

Johan Blomberg, 30, Colorado Rapids:

– Detta var det svåraste beslut jag någonsin tagit men nu fortsätter livet på annat håll, skrev Johan Blomberg på Instagram.

Gabriel Somi, 26, New England Revolution:

– Jag ser det här som ett häftigt äventyr och ville ta chansen att åka och spela i ett land som jag älskar, sade Gabriel Somi till osdsport.se.

Joel Qwiberg, 25, San Jose Earthquakes:

– En av anledningarna till att spela i USA har att göra med att komma närmare Colombia och kulturen där, sade han till FutbolMLS.com apropå sina rötter.

Anton Tinnerholm, 26, New York City FC:

– Det är såklart frestande att jobba med Patrick, sade Tinnerholm till klubbens hemsida om sin tränare – Arsenal-legendaren Patrick Vieira.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.