Foto: Bildbyrån

Asllani på svensk mark: ”Vi har satt Sverige på världskartan”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 12.14 stannade planet med de svenska landslagsspelarna på Landvetter. Lagkaptenen Caroline Seger var först ut från planet iklädd den gula landslagströjan och bronsmedaljen runt halsen.

– Vi ville landa och träffa vära nära och kära, vi har satt Sverige på världskartan igen vilket känns skönt. Vi har vunnit ett brons. Damfotbollen skjuter i höjden vad det gäller populäritet, säger Kosovare Asllani inför ett stort pressuppbåd.

– Vi är väldigt stolta och det var skönt att komma hem. Det var ett häftigt mottagande, säger Elin Rubensson till SVT Sport och berättar att Jas-plan eskorterade den sista biten.

Strax bakom Seger kom Nilla Fischer. Alla de svenska spelarna hade samma klädsel med landslagströja och medalj. Sist in på transferbussen på Landvetter var Fridolina Rolfö som kämpade med sina kryckor och en gipsad fot.

När planet rullade in på Landvetter sprutades det med vatten från två brandbilar.

Ska firas på Götaplatsen i kväll

Inne i ankomsthallen, där hundratals personer mött upp, hade det smyckats med gula och blå ballonger och välkomnande banderoller.

– Det är flera fans som tagit med sig rosor och Kosovare Asllani är mest populär, sade SVT:s reporter Amanda Gustafsson på plats innan spelarna kommit ut.

När spelarna dök upp sjöng fansen spontant den svenska nationalsången och spelarna tackade med gula rosor i händerna.

Sent på måndagseftermiddagen väntas ett rejält firande efter VM-bronset i Frankrike på Götaplatsen i centrala Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.