Foto: Bildbyrån/SVT

Nervöst i Degerfors: ”En äldre man sade 'om det här går i stöpet så får jag leta plats på kyrkogården'”

Uppdaterad
Publicerad

Degerfors har i flera repriser inte tagit chansen att ta klivet upp till allsvenskan. I dag väntar deras sista chans då de möter seriejumbon Ljungskile. En poäng krävs i ödesmatchen.

– En äldre man kom fram till mig på gatan och sade 'om det här går i stöpet så får jag börja leta plats på kyrkogården', säger klubbens kommunikationschef Victor Lundmark i Morgonstudion.

Att Degerfors skulle gå upp i allsvenskan för första gången sedan 1997 har länge känts helt självklart. Men efter några tunga förluster är det nu kniven mot strupen då man möter Ljungskile i den sista omgången av superettan.

– Det är blandade känslor. Jag personligen ser bara fram emot det här. Det var en äldre man som kom fram till mig på gatan häromdagen och sade 'om det här går i stöpet så får jag börja leta plats på kyrkogården'. Det är de som har den synen på det också. Det är nerver i hela samhället, ingen tvekan om den saken, säger Victor Lundmark.

”Det vore fantastiskt”

Degerfors är två poäng före trean Jönköpings Södra, men man har klart bättre målskillnad och därmed lär ett oavgjort resultat mot Ljungskile räcka även om Jönköpings Södra skulle vinna mot Akropolis.

Ödesmatchen spelas på Häckens hemmaarena Bravida Arena på Hisingen i Göteborg. Om Degerfors går upp väntar glädje och lättnad.

– Det vore helt fantastiskt. Degerfors är fotboll. Alla pratar fotboll och i stort sett allt kretsar runt fotboll, säger Lundmark.

Om man misslyckas med avancemang nu så väntar ett kval mot antingen Kalmar eller Falkenberg.

Kända profiler med på tåget

Den här säsongen har Lundmark lanserat en kampanj som går under namnet ”Tro på det.”

Till den kampanjen har många profiler anslutit, däribland fotbollstränarna Sven-Göran Eriksson och Erik Hamrén, Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund och höjdhoppslegendaren Stefan Holm.

KLIPP: Degerfors glada 90-tal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.