Foto: Bildbyrån

Degerfors klubbchef om krisen: ”Haft allvarliga möten – förändring från i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Degerfors har inlett den allsvenska säsongen med sex raka förluster.

Men man har inga planer att förändra på tränarposten.

– Vi har haft ett antal allvarliga möten med många i föreningen, säger klubbchefen Lars Weman till SVT Sport.

Säsongsstarten har inte gått enligt plan för Degerfors. Tabelljumbon är poänglös efter sex spelade matcher i allsvenskan – och ser ut att få det fortsatt jobbigt.

Men på sin hemsida meddelar man att man fortsatt har förtroende för tränarduon Andreas Holmberg och Tobias Solberg.

– Varken prestation eller resultat har motsvarat våra förväntningar eller den kravbild vi har, säger klubbchefen Lars Weman till SVT Sport.

Starten är, ihop med Örgrytes 2009, den sämsta ett allsvenskt lag har gjort under 2000-talet.

– Klart det påverkar. Men det arbete vi gör är att försöka att inte fastna i det här negativa rekordtänket, utan att se till de matcher där spelet har fungerat bra.

– Vi har haft ett antal allvarliga möten med många i föreningen. Det har varit möten både i går och i dag.

Krävs förändring skyndsamt

Vad har diskuterats under mötena?

– Vi har pratat om hur vi ska kunna vända på det här. Vi har också pratat om att tabellen inte ljuger och att om vi inte hittar någon vändning så kommer vi att åka ur. Vår absoluta målsättning är att klara oss kvar i allsvenskan och för det behöver vi vända och vrida på allt för att hitta den bästa lösningen. Och det är skyndsamt.

Skulle du säga att ni har kommit fram till någonting som kommer bidra till att ni vänder på det här?

Absolut. Det har varit givande möten där vi har en gemensam syn i hela föreningen tillsammans med spelare och spelarråd. Vi kommer att göra justeringar men vi kommer inte att byta ut personer.

Sett till resultaten, hur kommer det sig att ni fortsatt har förtroende för tränarduon?

– Vi har gjort en utvärdering kring om det skulle bli bättre ifall vi helt skulle bryta med tränarna och ta in en ny. Det är inte okomplicerat även om det kanske är det som förväntas när sportsliga resultat inte kommer. Det finns en röd tråd och man har byggt en trupp efter ett spelsystem. Nu har vi kört fast och vi behöver kalibrera och förändra i vår vardag och att leda det förändringsarbetet har våra tränare förtroende för. De kommer inte fortsätta som de har gjort, utan de kommer att förändra i arbetet med start i dag.

”Lätt att ropa...”

SVT Sports expert Daniel Nannskog kritiserade bland annat ert försvarsspel och tyckte att det såg ”håglöst och naivt ut”. Han sade också att det behövs en förändring på tränarfronten. Vad säger du om det?

– Det finns de som kritiserar oss och de som delvis försvarar oss. Det är fullt naturligt att folk har åsikter, men att försvarsspelet har varit undermåligt och naivt, det håller vi, spelarna och tränarna med om. Vi vill inte att det ska se ut så. Det är ett symptom på en trupp som inte har mått bra.

Nannskog bollar också upp Roland Nilsson och Olof Mellberg som tänkbara ersättare som tränare. Vad tänker du om det?

– Det är lätt att ropa efter stora namn, men vår bedömning är att man gör en väldigt enkel lösning på ett komplext problem. Det finns en långsiktighet i föreningen och vi har en strategi och trupp som vi känner väl. Det kan fungera med en annan person men det finns inga garantier för det.

Nannskogs sågning: ”Det kryper i kroppen – aldrig sett något liknande”:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Nannskog sågar Degerfors i Fotbollsstudion. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.