Fredrik Rakar, ordöfrande i Degerfors IF, menar att det vore ”makabert” att välja Fredrik Reinfeldt till ordförande för SVFF. Foto: Bildbyrån

Degerfors riktar stark kritik mot valet av Reinfeldt: ”Gammalsovjetisk idé”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag kommer Värmlands fotbollsförbund rösta på Fredrik Reinfeldt som ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Ett beslut som möts av kritik på hemmaplan.

– Det är ett skämt att då välja någon som aldrig sysslat med fotboll. Som aldrig suttit i någon styrelse i en fotbollsklubb. Det är makabert! säger Fredrik Rakar, ordförande i Degerfors IF, till VF.

På lördag ställs Fredrik Reinfeldt mot Lars-Christer Olsson när Svenska fotbollsförbundet ska utse en ny ordförande. Det är landets distrikt och elitklubbar som har rösträtt på mötet.

Pernilla Uddh, ordförande i Värmlands Fotbollförbund, menar att det krävs ett nytänk inom förbundet, och att de därför kommer rösta på Fredrik Reinfeldt.

– Sen har han en ganska lång väg att gå för att sätta sig in i den här rörelsen. För det är speciellt att leda en rörelse som styrs av de olika förbunden och föreningarna. Men vi tänker att om man lyckats leda ett land genom kriser så ska han nog klara att ta sig an det här uppdraget också, säger hon till Värmlands Folkblad.

”Idiotargument”

Fredrik Rakar är starkt kritisk till Pernilla Uddhs argument.

– Ett idiotargument! Det går tillbaka till någon slags gammalsovjetisk idé om att landets ledare är den bästa pianisten, bästa arkitekten och bästa ingenjören... Man blir mörkrädd när någon resonerar så, säger han.

– Det är ett skämt att då välja någon som aldrig sysslat med fotboll. Som aldrig suttit i någon styrelse i en fotbollsklubb. Det är makabert! Varför ta en kandidat som aldrig varit i det här sammanhanget. Och det tycker jag alldeles oavsett hans bakgrund.

”Fotbollskunskapen finns”

För SVT Sport svarar Pernilla Udhh att uttalandet får stå för honom.

– På svenska fotbollsförbundet jobbar det över 100  tjänstemän som är specialiserade i sina områden. Utöver det har man en organisation där tjänstemän jobbar ute i landet, samt en förtroendemannaorganisation med klubbar och ledare. Kunskapen kring fotbollen finns där, men det krävs en ledare för att leda allt framåt, säger hon.

SE ÄVEN: Fredrik Reinfeldt om tre omdebatterade fotbollsfrågor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Reinfeldt om omdiskuterade fotbollsfrågor. Foto: Bildbyrån

Så sker valet till ordförandeposten i SvFF ut

På årsmötet är det absolut majoritet som gäller för att bli vald, vilket innebär att en kandidat behöver få 130 röster för att vinna.

Det är de 24 distrikten och Elitklubbarna på herr- och damsidan som har rösträtt. Distrikten har totalt 172 röster och där varierar antalet röster mellan 4 röster (sju olika distrikt) och 18 (Stockholms distrikt). Elitklubbarna har 90 röster, två för de allsvenska föreningarna och en var i andradivisionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.