Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Christer Olsson och Fredrik Reinfeldt. Foto: Bildbyrån

Lars-Christer Olsson om valberedningens förslag: Inte säker på att distrikten resonerar exakt som dem

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Reinfeldt är valberedningens slutgiltiga förslag som ny fotbollsordförande.

Ett besked som fick Hélène Barnekow att ta sin Mats ur skolan – men Lars-Christer Olsson har inte kastat in handduken.

– Det här är ju valberedningens förslag och jag är inte så säker på att distrikten resonerar exakt som dem, säger han till SVT Sport.

I början av året presenterade valberedningen tre huvudkandidater till att ta över ordförandeklubban efter Karl-Erik Nilsson som suttit sedan 2011 – den före detta statsministern Fredrik Reinfeldt, ex-Microsoft-vd:n Hélène Barnekow och Lars-Christer Olsson, tidigare generalsekreterare i Uefa. På onsdagen meddelade de att deras slutgiltiga förslag landat på Reinfeldt.

– Lite förvånad blev jag, jag trodde kanske att Hélène Barnekow var ett starkare kort men det tyckte tydligen inte valberedningen. Jag trodde att det fanns ett starkare stöd för den typen av kandidater bland distrikten men det verkar jag ha missbedömt, säger Olsson och meddelar samtidigt att han inte ser slaget som förlorat.

”Han känner till fotbollen som åskådare”

Hur planerar du att vinna det här?

– Under hösten har det dykt upp en massa orosmoln inom svensk fotboll och de distrikt som bett mig ställa upp har sagt att vi måste göra något åt det och stabilisera systemet och koncentrera sig på de frågor som är de viktigaste.

Och då känner du att du har en fördel gentemot Reinfeldt eftersom du är mer inne i det? Det kanske krävs en längre startsträcka för honom?

– Ja, det skulle jag misstänka, för han har ju aldrig varit inne i fotbollsverksamheten, han känner till fotbollen som åskådare men har inte varit i den. Men det är fotbolls-Sverige som får avgöra det.

”Måste ju lita på att de lyssnat rätt”

Valberedningens ordförande Ingmar Alm är fåordig när SVT Sport når honom.

– Vi har inga kommentarer om det. Det är Lars-Christer Olssons beslut.

I går sa du att ni lyssnat av hela rörelsen och kommit fram till ett enigt beslut. Lars-Christer Olsson anser att det inte riktigt stämmer. Hur ser du på det?

– Vi tycker att vi har stämt av. Det arbetet sköts av varje organisationsrepresentant i valberedningen och jag måste ju lita på att de lyssnat rätt, mer än så kan jag inte kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.