Danska spelarna firar en seger i EM-kvalet hemma mot Schweiz hösten 2019. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Den røde mur” ska skapa dansk EM-fest

Uppdaterad
Publicerad

I sommar ska fotbolls-EM bjuda på den största publikfesten i Europa under pandemin.

För de danska spelarna väntar ”den røde mur” – om än mindre än vanligt – hemma på Parken i Köpenhamn.

– Det kommer bli väldigt, väldigt speciellt, säger världsstjärnan Christian Eriksen.

Det är få förunnat att få spela mästerskapsmatcher på hemmaplan, men med hela elva värdstäder under stundande EM får spelare i åtta landslag uppleva den känslan.

Trots rådande pandemi kommer hundratusentals supportrar kunna vara på plats på läktarna från det att mästerskapet sparkar i gång den 11 juni.

– Vi kan inte vänta. Det har ju varit uppskjutet ett tag, så vi har sett fram emot det väldigt länge nu, säger Interstjärnan Christian Eriksen till TT under en digital pressträff med internationella medier.

Drömmen var ett fullt Parken

Danmark spelar samtliga tre gruppspelsmatcher mot Finland, Belgien och Ryssland hemma på Parken i Köpenhamn. Arenan är även värd för en åttondelsfinal, som kan innehålla Sverige om blågult blir tvåa i sin grupp.

Nationalarenan i den danska huvudstaden väntas kunna ta emot 15 900 åskådare per match.

-Det kommer ju vara en hel del supportrar där, även om drömmen förra året var att hela Parken skulle ha varit full och kunna ge en liten nation som Danmark möjligheten att känna hur det är att delvis få arrangera en turnering av den här magnituden. Vi kommer att njuta av det. Vi har aldrig upplevt något liknande i Danmark tidigare och jag tror att hela landet kommer att njuta, säger Kasper Schmeichel.

I Sverige har vi den ”gula väggen” av supportar – i Danmark bildar danskarna ”den røde mur” på läktaren.

– Det kommer bli fantastiskt på Parken och det är ju det största evenemanget sedan coronapandemin startade. Men jag tror att det kommer att bli häftigt i hela Köpenhamn, säger Anders Hagen, supporterkoordinator på det danska fotbollsförbundet (DBU) till TT.

Storbildsskärmar i Köpenhamn

I Köpenhamn kommer samtliga EM-matcher i turneringen att visas på två storbildsskärmar – en kommer att finnas på Ofelia plads vid Nyhavn och den andra vid Øksnehallen i Kødbyen.

– Runt 500–1 000 personer får se matcherna på varje plats i enlighet med restriktionerna, men det kommer att kunna vara fler människor på plats innan matchen, säger Anders Hagen.

Det är dock endast Köpenhamn som har fått tillåtelse att ha storbildsskärmar på offentliga platser utomhus. Andra större städer som Århus, Odense och Ålborg har fått nobben på grund av rådande coronarestriktioner.

KLIPP: Kolla in den officiella EM-låten med Bono och The Edge (14 maj 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.