”Det är en skandal som rullas upp i allsvenskan”

Uppdaterad
Publicerad

Den allsvenska domaren Martin Strömbergsson är avstängd tills vidare då Östersundsmålvakten Aly Keita berättat att domaren ifjol sade ”sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig” till honom. I SVT:s nya magasin Fotbollstudion kommenterade krönikören Therese Strömberg incidenten.

– Det är fruktansvärt såklart. Det är en skandal som rullas upp i allsvenskan, säger hon.

Det var då Östersund mötte Gif Sundsvall i fjolårets allsvenska som Strömbergsson uttryckte sig på det viset.

– Jag kan konstatera att den dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det. Så uppfattar jag att Keita också uppfattat det, säger domaren Strömbergsson till Expressen.

Nu är han bortplockad från matchen mellan just Östersund och Sirius på torsdag.

– Även om det var för länge sedan så är det precis lika allvarligt. Det är bra och viktigt att de tillsätter en utredning och att han blir avstängd tills vidare. Det är väl svårt som spelare att känna förtroende då det kommer fram att den här typen av citat har förekommit, säger Strömberg.

Hon ser inte det här som en isolerad händelse.

– Det är viktigt att man gör något åt det här framöver också. Att man inte släpper det här som en enskild incident, utan att man tar tag i problemet med rasismen som finns inom fotbollen, men också utanför såklart, säger Strömberg i Fotbollsstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.