Martin Strömbergsson plockas bort från ÖFK-Sirius. Foto: Bildbyrån

Efter de nedsättande orden till ÖFK-målvakten – domaren stängs av

Uppdaterad
Publicerad

I ÖFK-podden berättar målvakten Aly Keita att domaren Martin Strömbergsson sade ”gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig” under en match mot Gif Sundsvall i fjol. Nu stängs domaren av och dömer därmed inte Östersund-Sirius på torsdag.

– Det är oacceptabelt. Man måste tänka på vad man säger, säger domarchef Stefan Johannesson till SVT Sport.

I Östersunds FK:s podcast fick målvakten Aly Keita frågan om han har upplevt rasism på planen och då tog han upp incidenten från förra säsongen.

– Jag har fått höra neger och andra dåliga saker. Förra året fick jag höra från en domare att ”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, säger Keita.

Det var i matchen mellan Östersund och Sundsvall ifjol som incidenten inträffade och domare då var Martin Strömbergsson.

– Jag kan konstatera att den dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det. Så uppfattar jag att Keita också uppfattat det, säger domaren Strömbergsson till Expressen.

”Det får inte förekomma”

Domaren bad också om ursäkt till Keita direkt.

Domarchef Stefan Johannesson ser allvarligt på händelsen.

– Det är oacceptabelt. Man måste tänka på vad man säger. All form av diskriminering, oavsett om det är sexism, rasism eller hbtq-frågor, så får man inte säga något sådant. Det får inte förekomma.

Jag antar att du känner Martin också, blev du förvånad?

– Jag blev oerhört förvånad. Jag pratade med Martin och han är jätteledsen. Han menar inget rasistiskt i det han säger. I hans huvud var det inte mer än så, men det uppfattas på ett annat sätt av en mottagare och det måste man tänka på i alla lägen, säger Johannesson.

Oklart hur länge han blir borta

Nu tillsätter man en internutredning och plockar bort Strömbergsson från Östersunds-Sirius på torsdag. Hur länge han blir borta från dömandet är oklart i det här skedet.

– Det blir en personalfråga och så kommer det att tas ett beslut. Det kommer att behandlas snabbt, säger domarchefen.

KLIPP: Strömberg: ”Det är en skandal som rullar upp i allsvenskan”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.