Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I år kan domarna petas från allsvenskan: ”Har saknats de senaste åren”

I år kan domarna petas från allsvenskan: ”Har saknats de senaste åren”

Uppdaterad
Publicerad

Om domare gör dåligt ifrån sig i allsvenskan kan de flyttas ner till superettan – och tvärtom. Det berättar domarchef Stefan Johannesson att är nytt för i år.
– Vi kommer att gå mot en mer konkurrensutsatt situation, som vi kanske har saknat de senaste åren, säger han till SVT Sport.

En tydligare konkurrens ska ge en högre nivå på domarna i svensk elitfotboll. Det menar domarchef Stefan Johannesson, som för första gången på 19 år inte ska döma själv.

– Nu blir det mer baserat på prestation. Det är 23 domare sammanlagt varav elva är i allsvenskan från start, men de som börjar i superettan är kvalificerade för allsvenskan. Har man oflyt och det inte går så bra så kanske man går ner i superettan och dömer och tvärtemot om man gör jättebra insatser där och det finns en lucka i allsvenskan så kanske man går upp och dömer där, säger han.

Det är en förändring som man har gjort för att höja nivån, en annan är att man har anställt en domarcoach.

– Nu har vi någon som verkligen kan utveckla domarna. Förr hade vi bara någon som tillsatte matcherna.

”Aldrig haft så vältränade domare”

Johannesson menar också att fysiken kommer att vara anmärkningsvärt bra.

– De är supertaggade. Vi har haft en så lång period nu utan matcher med bara träna, träna, träna. Jag tror aldrig vi har haft så vältränade domare. Det syns på testresultaten också.

Vad har ni pratat om inför säsongen?

– Vi pratar i termer om att vi ska vara matchledare. Det behöver inte vara någon polis som springer runt och är aggressiv, utan man är ödmjuk och leder matchen på ett trevligt sätt. Kommunikationen är positiv. Vi vill försöka få ett trevligt klimat på planen.

Vill inte ha intervjuer direkt efter match

Domarchefen berättar också att de har skapat ett forum där klubbarna och domarsidan ska diskutera. Det för att undvika frustration från klubbarna och onödiga rubriker i media.

I frågan om domare ska prata med media eller inte direkt efter match har Johannesson en tydlig åsik.

– Jag tycker inte det egentligen. När man dömer internationellt är det noll kontakt med media och det tycker jag någonstans är bra.

– Sedan så förstår jag att man får snacket att domaren bara gömmer sig, men det handlar inte om det. Det handlar egentligen om att om du ska prata om en avgörande matchsituation direkt efter så har du kanske inte hunnit titta på materialet. Då kan det många gånger bli fel och att istället för att lugna ner situationer så eskalerar den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer