Hammarbys ordförande: ”Omdömeslöst och korkat sagt”

Uppdaterad
Publicerad

I SVT:s dokumentär ”Det vackra spelet”, skildras en ung spelares resa från Elfenbenskusten till Hammarby. I dokumentären syns hur ett par spelare runt ett bord ifrågasätter den 18-årige Odilon Kossonous ålder, där spelaren Jean Carlos de Brito påstår att det är vanligt att det fuskas med födelseregistrering i Afrika.

– Det är omdömeslöst och korkat sagt, säger Hammarbys ordförande, Richard von Yxkull till SVT Sport.

– Odilon är säkert inte så ung, det är inte möjligt. Du är för lång, stark, tvåfotad. Det finns inga födelseregister där, säger De Brito i dokumentären.

– Det är korkat och omdömeslöst. Vi har diskuterat det internt och med de inblandade, som är ångerfulla, de ber om ursäkt och ångrar vad de har sagt, säger Yxkull.

De Brito har tidigare under dagen uttalat sig angående händelsen.

”Jag har lärt mig att tänka över på vilket sätt man uttrycker sig”, skriver han i ett sms till SportExpressen.

Yxkull berättar att Hammarby tar avstånd för hur spelarna yttrat sig i den här situationen och man kommer att agera.

”Självklart kommer vi prata”

– Jag har aldrig upplevt något liknande under min tid i Hammarby. Jag har varit stolt över hur vi agerat och hur vi jobbat i klubben och jag tycker det framkommer i filmen, säger Yxkull och fortsätter:

– Men självklart kommer vi att prata om den här situationen. Vi har videokonferens med styrelsen i morgon där vi kommer att ta upp den här händelsen.

Dokumentärfilmen släpptes under söndagen och under det första dygnet har många hört av sig till klubben.

– Det har inte varit någon anstormning men det har kommit in kommenterar, som det alltid gör. Folk engagerar sig i oss, både folk i klubben och medlemmar i klubben. De hör av sig angående vad de tycker att Hammarby ska stå för, säger Yxkull.

SVT Sport har sökt Jean Carlos de Brito för en kommentar.

Se ”Det vackra spelet” i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.