Ferencváros Michal Skvarka sätter en straff mot Espanyol i fjolårets Europa Leauge. Foto: Bildbyrån

Det här är Djurgårdens motståndare

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården inleder Champions League-kvalet i kväll borta mot ungerska Ferencváros. Och det är ett välmeriterat lag som Djurgården ska försöka slå ut i enkelmötet i Budapest.

Det är flera miljoner kronor som står på spel när Djurgården ska försöka kvala sig vidare i Champions League. Uefa har inte offentliggjort vilka prispengar det rör sig om i årets upplaga ännu, men om man tittar på säsongen 2019/20 så kan klubben förvänta sig åtminstone 2,7 miljoner kronor för att man ställer upp och ytterligare 2,9 miljoner kronor om man åker ut i kväll.

Det betyder att Djurgården är garanterat åtminstone cirka 5,5 miljoner kronor hur det än går, enligt förra årets prissummor. Därutöver finns en marknadspott på drygt tre miljarder som samtliga klubbar får ta del av.

För att tjäna ännu mer pengar, förra året kunde vinnaren av Champions League teoretiskt dra in 850 miljoner kronor bara i prispengar, så måste man alltså förbi Ferencváros.

Massor av titlar

Om man som fotbollssupporter gillar titlar så är Ferencváros från Budapest, Ungern, ett lag att hålla på. Laget har vunnit ligan 31 gånger, cupen 23 gånger och den ungerska supercupen 6 gånger.

Ferencvárosi Torna Club grundades 1899 och vann sitt första ungerska mästerskap fyra år senare. Laget klär sig i grönt, vitt och även svart och kallas för de gröna örnarna. De spelar sina hemmamatcher i fotboll på Groupama Arena i Budapest (kapacitet 22 000). Klubben är, liksom Djurgården, en flersektionsförening med 13 grenar på programmet.

Klubbens största internationella framgångar kom redan på 1960-talet. 1965 vann man Mässcupen, föregångaren till Uefacupen, efter finalvinst borta mot Juventus med 1-0. Några år senare, 1968 förlorade mot Leeds i ett dubbelmöte.

Ferencváros gick också till final i Cupvinnarcupen 1975 där dock Dynamo Kiev, Sovjetunionen (nu Ukraina) vann med 3-0.

Klubbrekord

Två tröjor är pensionerade. Dels ”spelare nummer 12” det vill säga publiken, dels tröja 2 som en hyllning till försvararen Tibor Simon som spelade 1985-1999 i Ferencváros och som blev ihjälslagen av dörrvakter utanför en pub i Budapest 2002.

Landslagsspelaren Péter Lipcsei är den spelare som gjord flest matcher för klubben, 428 stycken mellan 1990 och 2010 och bästa målskyttar är

György Sárosi, 351 mål 1931-1948

Imre Schlosser, 269 mål 1906-1927

Flórián Albert, 256 mål 1959-1974

Albert, ”The Emperor”, utsågs till Europas bästa spelare 1967.

Celtic nästa

Om Djurgården vinner över Ferencváros väntar skotska Celtic borta i Glasgow. Vid förlust går man in i Europa League-kvalets andra omgång.

– Det ska bli väldigt spännande. Vi håller på att skapa oss en så klar bild som vi kan av Ferencváros och de förutsättningar som gäller. Vi hoppas såklart på att vi ska kunna hitta på något roligt därnere, säger tränaren Kim Bergstrand till Djurgårdens hemsida.

KLIPP: Nannskog: ”Det blir oerhört speciellt för Djurgården” (17 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.