Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se intervjun med nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg – berättar om jakten på ny förbundskapten Foto: Bildbyrån/SVT

Det söker SvFF i nye förbundskaptenen: ”Gjort klart en kravprofil”

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på Janne Anderssons ersättare är i full gång.

Enligt Svenska fotbollförbundet finns det framför allt en viktig egenskap som den nye förbundskaptenen bör ha.

– Vi pratar om en matchcoach, säger SvFF:s nya generalsekreterare Andrea Möllerberg till SVT Sport.

I slutet av september valdes Andrea Möllerberg till ny generalsekreterare i Svenska fotbollförbundet. 50-åringen, som ersatt Håkan Sjöstrand, har en viktig roll i Sveriges jakt på en ny förbundskapten.

– Vi har gjort klart en kravprofil. Vi jobbar med en liknande bruttolista som alla ni i media gör, säger Möllerberg till SVT Sport.

Vad finns i den kravprofilen?

– Vi pratar om en matchcoach. De (spelarna) samlas fem till sex gånger per år, träffas tre dagar och sen ska det vinnas en match. Det är kontentan av det. Att kunna göra en scenförändring under matchtillfället, det är den stora delen i kravprofilen.

Kan bli utländsk förbundskapten

Möllerberg menar att det inte är uteslutet att det blir en utländsk förbundskapten som ersätter Janne Andersson.

– Det spelar egentligen inte så stor roll. Det är klart vi tittar på skandinaviska marknaden. Men tittar man på de spelarna som kommer spela i landslaget kommande åren så är de flesta ute på den internationella marknaden, så de är vana med internationellt ledarskap, säger hon.

Nästa landslagssamling väntar efter årsskiftet, i samband med januariturnén. Men enligt SvFF:s generalsekreterare kan det dröja innan en ny förbundskapten är på plats.

– Det viktigaste är att vi har en förbundskapten på plats inför mars. Vi behöver inte stressa, vi ser hellre att det blir bra och rätt, säger Möllerberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.