Så tar sig Sverige till fotbolls-VM

Publicerad

Ikväll möter Sverige Nederländerna på bortaplan, vilket är den sista gruppspelsmatchen i kvalet till fotbolls-VM i Ryssland 2018. Detta gäller för att Sverige ska kvalificera sig till slutspelet.

Hur kan Sverige nå VM i Ryssland?

Det finns två vägar. Antingen vinner Sverige sin VM-kvalgrupp och går direkt till slutspelet nästa sommar. Eller så kommer Sverige tvåa i gruppen, i sådana fall krävs playoff-spel för att nå VM.

Vad krävs för att Sverige ska vinna gruppen och gå direkt till VM?

Sverige ligger just nu tvåa i gruppen efter Frankrike, som möter Vitryssland ikväll. Om Frankrike förlorar sin match räcker det med att Sverige spelar lika mot Nederländerna för att vinna gruppen.

Om Frankrike spelar oavgjort mot Vitryssland, så krävs det att Sverige vinner mot Nederländerna.

Vad krävs för att Sverige ska komma tvåa i gruppen och nå play-off?

Sverige är i praktiken redan klara för playoff. Sverige kan förlora mot Nederländerna med sex mål och ändå komma tvåa i gruppen. Men om Nederländerna vinner med till exempel 7-0 kommer Sverige trea i gruppen och är därmed utslaget.

Vad innebär play-off?

De lag som kommer tvåa i sina VM-kvalgrupper möts i dubbelmöten (en match på hemmaplan och en match på bortaplan) för att kämpa om en plats i VM-slutspelet. Om Sverige kommer tvåa kommer vi möta Danmark, Italien, Kroatien, Portugal eller Schweiz (som möts ikväll).

När börjar matchen?

Avspark kl 20.45. Matchen spelas i Amsterdam.

LÄS MER: Här är lagen Sverige kan möta i playoff

LÄS MER: ”Vi kan fortfarande vinna gruppen”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer