Djurgården inkasserade sjätte raka förlusten. Foto: Bildbyrån/TT

Djurgården indraget i bottenstriden efter Örebro-seger

Uppdaterad
Publicerad

Efter Limhamn Bunkeflos seger i går var Djurgården piskat att vinna i kväll för att inte dras in i bottenstriden på allvar.

Det lyckades de inte med.

Det blev 1–4 mot Djurgården, och nu är de bara två poäng ovanför nedflyttningsstrecket.

– Ser det ut så här finns det risk att vi åker ur damallsvenskan, säger Irma Helin.

Djurgården satsade hårt inför säsongen, och värvade bland annat landslagsduon Olivia Schough och Hanna Folkesson.

Men trots det profilstarka laget har resultaten uteblivit. Inför kvällens match mot Örebro hade laget bara vunnit 3 av 13 matcherna, och efter att Limhamn Bunkeflo i går vunnit mot Kungsbacka var avståndet ner till nedflyttningsstrecket bara två poäng. Och det gjorde att Djurgårdens spelare kände en extra press inför matchen.

Rättvist resultat

En seger på Stockholms Stadion var alltså ett måste för att laget inte skulle bli rejält inblandat i bottenstriden.

Men det lyckades de inte med. Örebro vann med 3–1, och det var ett fullt rättvist resultat. Framför allt i den andra halvleken, där Örebro gick från 1–1 till 3–1 inom loppet av sex minuter på två fasta situationer, var gästerna klart bättre. De förde spelet och det såg långa stunder väldigt uppgivet ut från Djurgårdens sida, som nu har förlorat sex raka matcher – med 5–19 i målskillnad.

– Man märker att vi är ett lag som inte är i harmoni eller har självförtroende. Vi gör en relativt bra första halvlek, men går ut och totalt kollapsar, säger Djurgårdens Irma Helin till SVT Sport, och fortsätter:

– Det är ju ett psykolgiskt spel också. Just nu och just den här säsongen har vi inte varit där.

Vad beror det på?

– Det är många faktorer som spelar in när det går så här dåligt. Alla har ett ansvar i det, och hade jag suttit på lösningen hade jag sagt det nu. Men vi, spelare och ledare, måste prestera mer.

– Det är så svårt att sätta fingret på det, det är så mycket känslor också. Vi är inte ett lag som presterar den fotboll som vi hade önskat eller önskar. Det kan man konstatera i alla fall.

”Gå till sig själv”

Till slut blev det alltså förlust med hela 1–4, och Irma Helin konstaterar att det är hårt jobb som krävs för att vända den tunga svackan.

– Man får först och främst gå till sig själv och se att man gör 100 procent och att man gör allt man kan varje match, och har man inte gjort det får man göra ännu mer nästa match, säger hon, tydligt berörd av besvikelse, och fortsätter:

– Det är i alla fall mitt tips till mig själv och till mina lagkamrater, att försöka få ut mycket av sig själv och inte tänka så mycket på vad andra gör, utan maxprestera.

– Men det är tufft i det här läget. Det är inte många som har självförtroende och det är en tuff situation.

”Inte gjort oss gott”

Just förväntningarna som fanns på Djurgården har legat klubben i fatet, säger Helin.

– De yttre förväntningarna på oss har inte gjort oss gott. Jag tror inte att vi har haft den känslan i laget, utan ibland är det tufft som laget att ha höga förväntningar från omvärlden och högre tro än vad man själv innerst inne har, säger hon, och fortsätter:

– Vi hade det tufft förra året också och var bara en poäng över nedflyttningsstrecket.

”Risk att vi åker ur”

Men Helin försöker ändå se något positivt:

– Vi har både LB07 och Kungsbacka kvar hemma. Men ser det ut så här så finns det en risk att vi åker ur damallsvenskan, så vi måste göra något annorlunda, säger hon.

För Örebro, som inte vunnit en damallsvenska match så stort sedan Mallbacken besegrades med 4–0 2016,  innebär segern att laget nu är med i striden om de främsta placeringarna. De avancerar tack vare de tre poängen upp till tredje plats, tre poäng efter Göteborg och fem bakom Rosengård.

OBOS Damallsvenskan

Djurgårdens IF FF logo

Djurgårdens IF FF

1 - 4

KIF Örebro DFF logo

KIF Örebro DFF

Stockholms Stadion, Stockholm
Publik: 676
Domare: Sara Persson

Djurgårdens senaste matcher

21/8: Djurgården–Örebro 1–4

14/8: Eskilstuna–Djurgården 4–2

9/8: Växjö–Djurgården 2–1

5/8: Djurgården–Rosengård 0–3

31/7: Örebro–Djurgården 3–1

28/7: Djurgården–Eskilstuna 0–3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.