Limhamn/Bunkeflo fick en tveksam straff i matchen. Foto: Damallsvenskan.tv

Djurgårdens kris djupare – efter att domare ändrat sitt beslut

Uppdaterad
Publicerad

Djurgårdens damallsvenska kris blir allt djupare.

Laget kom i dag ytterligare ett steg närmare nedflyttning när de förlorade mot Göteborg.

Och värsta konkurrenten Limhamn Bunkeflo tog en poäng mot Kristianstad – efter att domaren ändrat ett beslut och gett dem en ytterst tveksam straff.

– Det är skandal, säger Kristianstads tränare Elisabet Gunnarsdottir.

Djurgården tippades inför säsongen som ett topplag av de flesta, efter att bland annat ha värvat landslagsduon Olivia Schough och Hanna Folkesson.

Men istället har säsongen blivit en enda lång kamp i tabellens botten.

Tre poäng under strecket

Inför dagens matcher låg de näst sist, med två poäng upp till Limhamn Bunkeflo ovanför nedflyttningsstrecket.

Men efter Djurgårdens match mot Göteborg och LB:s mot Kristianstad är nu Djurgårdens avstånd tre poäng. De själva förlorade med 1–3, samtidigt som att LB tog en något oväntad poäng mot Kristianstad.

– I dag presterar vi väldigt bra men det är jobbigt när ingenting går vår väg. Det är svårt att säga vad man ska göra annorlunda. Det känns helt ärligt som att vi bara måste få lite flyt med oss, säger Djurgårdens Olivia Schough till TT.

LB:s 2–2-resultat var kanske inte helt orättvist sett till matchbilden, då laget hade en hel del boll och ett par lägen.

Tacklad vid linjen

Men sättet som poängen kom till på lär bli rejält omdiskuterat. Med en knapp kvart kvar blev en LB-spelare tacklad omkull av Sif Atladottir precis vid straffområdets linje.

Domaren Sara Wiinikka signalerade först för frispark, men efter att ha konfererat med den assisterande domaren på andra sidan planen ändrade hon sig och pekade istället på straffpunkten – trots stora protester från Kristianstad-spelarna, protester som av tv-bilderna att döma var förståeliga.

– I mina lurar får jag besked av så väl fjärdedomaren som den assisterande domaren är förseelsen sker innanför straffområdet. Och då ändrar jag mig, säger Winikka till Kristianstadsbladet.

Men i Kristianstads-lägret höll man alltså inte med.

– Det är skandal. Förseelsen sker utanför straffområdet, säger tränaren Elisabet Gunnarsdottir.

Viktig poäng

Fram klev sedan Nathalie Persson och satte straffen stensäkert ribba in.

2–2 stod sig sedan matchen ut. En viktig poäng för LB, och en tung poängförlust för Kristianstad ligger fyra och jagar tvåan Vittsjö som just nu innehar den andra och sista Champions League-poängen. Vittsjö är just nu två poäng före Kristianstad, med en match mer spelad.

Fyra omgångar återstår av serien.

OBOS Damallsvenskan

Djurgårdens IF FF logo

Djurgårdens IF FF

1 - 3

Kopparbergs/Göteborg FC logo

Kopparbergs/Göteborg FC

Stockholms Stadion, Stockholm
Publik: 622
Domare: Laura Rapp

Fakta: Damallsvenskans bottenstrid

Två lag åker ur damallsvenskan och med drygt en månad kvar är det framför allt tre lag som befinner sig i farozonen. Totalt ska 22 omgångar spelas.

9) Växjö, 19 poäng, -15 i målskillnad, 17 matcher.

10) Limhamn/Bunkeflo, 13 poäng, -24, 18 matcher.

11) Djurgården, 10 poäng, -23, 18 matcher.

12) Kungsbacka, 4 poäng, -47, 17 matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.