Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se målen mellan AIK och Djurgården – till final efter straffrysare Foto: Bildbyrån/TV4 Play

Djurgården vann derbyt mot AIK i svenska cupen efter straffdrama: ”En krigarinsats”

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården slog AIK med 4-3 efter straffar i svenska cupens semifinal på Friends Arena och säkrade en plats i Europakvalet till sommaren. Det var ett tre timmar långt drama som innehöll det mesta.

– Otroligt skönt. Vi visar mentalitet och en riktig krigarinsats, säger Lucas Bergvall till SVT Sport.

På två minuters tilläggstid av förlängningen hade Lucas Bergvall lekstuga på högerkanten och bollen spelades in till Deniz Hümmet som missade jätteläget. Det blev sedan Hümmet som blev matchvinnare för Djurgården när han satte sin straff för 4-3 (1-1 efter ordinarie tid). Taha Ayari missade sedan för AIK och Djurgården är klart för final i cupen.

– Det är tungt så klart. Djurgården var bättre än oss på straffar, det är det de vinner på, säger AIK:s Anton Salétros, nyss uttagen i landslaget.

AIK hade annars det mesta av spelet och chanserna i förlängningen efter den sena kvitteringen under ordinarie tid. Till straffarna bytte AIK in Ismael Diawara och Kristoffer Nordfeldt fick utgå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se alla straffar i derbyrysaren i klippet ovan. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Kvittering av AIK med sista sparken under ordinarie tid

I slutminuterna av ordinarie tid hade AIK:s Rui Modesto dubbla chanser. På den efterföljande hörnan hade Sotirios Papagiannopoulos en nick i ribban. AIK verkade inte kunna spräcka nollan på hemmaarenan.

Men i den sista tilläggsminuten, den 95:e, bet sig AIK fast och bollen gick fram till inbytte Victor Andersson slog störtade fram och direktsköt 1-1 med sitt första mål i AIK:s A-lagsdress. Marcus Danielson förlorade duellen med 19-åringen.

Bergvall nickade in Djurgårdens ledningsmål

Efter en kvart tog Djurgården ledningen. Lucas Bergvall nådde högst i en nickduell och knoppade in 1-0. Rasmus Schüller skickade in ett vältajmat inlägg som Bergvall fick bra träff på.

– En fint boll av Schüller och jag kommer in i boxen bra, säger Bergvall.

I och med att Djurgården gick till final, spelas 9 maj, mot Malmö FF har man säkrat en plats till kvalet i Europaspelet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tuffa tacklingen i derbyt – klarade sig undan rött kort Foto: TV4 Play

Svenska cupen herrar

AIK logo

AIK

2 - 3

1-1 (Fulltid)

Djurgårdens IF logo

Djurgårdens IF

Friends Arena, Solna
Publik: 36910
Domare: Mohammed Al-Hakim

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.