Kosovare Asllani ställer krav på Svenska Fotbollförbundets jämställdhetsarbete. Foto: TT Nyhetsbyrån

DO: Landslagsdamerna inte diskriminerade

Uppdaterad
Publicerad

Det var inte diskriminering att ge spelarna i damlandslaget i fotboll en bråkdel av vad herrarna fick i ersättning för spel i VM. Det menar Diskrimineringsombudsmannen, DO, som presenterade sitt beslut av sin utredning på fredagen.

Det var efter en anmälan förra året som DO inledde en utredning om huruvida tjejerna i damlandslaget var diskriminerade eftersom ersättningen man fick från Svenska fotbollförbundet för spel under VM 2019 var så mycket mindre än vad killarna hade i sitt VM 2018.

Olika modeller

Nu menar DO att även om det är stora skillnader i ersättning så har förbundet inte brutit mot diskrimineringslagen. Förbundet har olika ersättningsmodeller för de två landslagen. Modellerna baseras bland annat på intäkterna.

90 procent av fotbollförbundets intäkter från tv kommer från herrarnas landskamper, och ungefär samma siffror gäller intäkter från Fifa, sponsring och evenamang.

– Den valda ersättningsmodellen innebär att principen om lika lön för lika arbete oberoende av kön inte upprätthålls inom landslagsfotbollen. Detta är självklart otillfredsställande ur ett jämställdhetsperspektiv, men grunden för DO:s bedömning måste alltid vara diskrimineringslagen, skriver DO Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.