Det är minut 23 på matchklockan i Westfalenstadion i Dortmund. 32-årige hallänningen Jan Olsson har gott självförtroende.
Olsson är en liten ettrig högerback som visserligen gör sin första VM-turnering för Sverige, och han vet sina begränsningar, men han har inga planer på att vika ner sig mot världsspelarna i det nederländska landslaget.
Han är en av sju landslagsspelare från mästarlaget Åtvidaberg och formen är god. Olsson befinner sig på högerkanten av eget straffområde och ser Nederländernas Arie Hann slå en hög crossboll från mittplan. Olsson läser bollbanan och förstår att han blir närmaste svensk att möta den. Han lämnar straffområdet för att stöta mot den motståndare med tröja nummer 14 som löpt in i exakt position för att ta emot passningen.
Nummer 14 är Johan Cruyff, lagkapten och till vardags storstjärna i FC Barcelona.
Den här sidan av Westfalenstadion är läktaren klädd i orange. 20 000 nederländska supportrar är närmaste åskådare.
Cruyff tar ner bollen, förlorar för ett ögonblick kontrollen men sträcker ut högerbenet som om det plötsligt är tre meter långt - och drar till sig bollen. Olsson stressar så närgånget att Cruyff tvingas vända ryggen mot straffområdet för att inte bli av med bollen. Olsson är uppe i hans rygg som om de ska dansa, tätt, tätt, och lägger för ett ögonblick vänsterarmen runt sin motståndares midja.
”Han vänder upp i planen och slår ett inlägg”, hinner Olsson tänka.
Mycket riktigt rycker Cruyff åt vänster, uppåt och med blicken mot innerplan, med sänkt vänsteraxel.
Olsson har blicken på bollen - här ska ingen förbi. Och inlägget ska täckas.
Cruyff gör en ansats att klippa till bollen med högerfoten, för att kanske hitta en medspelare i straffområdet. Olsson vet det, han förstår, de har haft den här dansen tidigare under matchen.
Så Olsson viker ut vänster ben för att blocka inlägget. Det är början på en glidtackling.
”Nu tar jag bollen”, tänker hallänningen.
Men bollen är inte där.
På väg ner i gräset inser Jan Olsson att både bollen och Cruyff saknas. Hjärnan hinner uppfatta det och vill dirigera om honom – men kroppen hinner inte riktigt med, så plötsligt ser han ut som en vinglig kalv på grönbete.
Hela världen talade om ”Cruyff-finten”
När Jan Olsson vrider kroppen 180 grader för att se var Cruyff finns upptäcker han att sin motståndare är på väg in i straffområdet, långt från närmaste svensk. Olsson är nära att falla till marken innan han får fotfäste och kan storma efter.
Efteråt talar en hel värld om Johan Cruyff och ”Cruyff-finten”. Och om den svenske försvararen som inte bara var på väg upp på läktaren utan dessutom slog halv knut på sig själv i ett försök att förstå var både boll och motståndare tagit vägen.
Cruyff-finten var lika enkel som genialisk. Mitt i rörelsen åt ett håll drog Barcelonastjärnan in bollen under sig, med en klackning, och ändrade riktigt åt motsatt håll.
På Westfalenstadion mot Sverige och Janne Olsson skrevs det historia. Finten blev en symbol för den totalfotboll som Nederländerna presenterade, och som tog fotbollen in i en ny tid. Kreativitet, positionsbyten, korta och snabba pass, öppnade upp för en underhållande fotboll som tog Nederländerna till VM-final mot Västtyskland, men trots en ledning redan efter två minuters spel föll man till slut med 2–1.
När de holländska spelarna försökte förklara den nya fotbollen för media talade de inte om taktik, utan mer om en känsla, och att alla i laget var delaktiga i varje moment.
Johan Cruyff var landslagets kapten och blev vald till VM-turneringens bäste spelare. Han hade sedan länge varit etablerad, för att sedan växa in i rollen som en av de allra största.
Han var framtiden.
Men totalfotbollen var inte alltid vinnande. Sverige spelade mållöst i gruppmatchen mot Nederländerna, som var turneringen hetaste lag. Ronnie Hellström storspelade i målet. Svenskarna var nära att avgöra. Både Roland Sandberg och Ralf Edström var nära ledningsmål i slutminuterna.
”Pratar gärna om det”
Janne Olsson fick en bra turnering, trots förnedringen i matchminut 23. Han skakade snabbt av sig händelsen och skulle möta Cruyff i ytterligare tre internationella stormatcher. Dels i en träningslandskamp i Stockholm samma höst, som Sverige förlorade, men även i dubbla möten med Åtvidaberg i Europacupen året efter.
Men Cruyff använde aldrig mer finten mot just Olsson. Aldrig mer.
Och Janne Olssons arv till fotbollen, trots VM-spel och dubbla svenska mästerskap, är de där vingliga stegen där han saknar en boll att ta hand om.
- Men jag pratar ändå gärna om det där, säger han idag och ser ingen skam i att så tydligt ha stått i skuggan av en fotbollsartist.
- Cruyff var ju en världsspelare, det var inte jag. Att ha lurats så grundligt av en så stor spelare är ändå ett ganska skoj minne. Jag minns sekvensen i detalj, som om det var i går, men fattar än i dag inte riktigt vad som hände. Bollen var bara borta.
Under VM 1974 var Cruyff en fältherre som redan gjort stora avtryck, och skulle göra så även under årtionden som följde.
Johan Cruyff slog igenom i Ajax redan som 17-åring och i sin första säsong i högsta ligan gjorde han fyra mål. Han var lagets mest dominerande spelare när Ajax vann tre raka segrar i Europacupen 1971-1973. Efter det följde fem säsonger som hyllad stjärna i Barcelona.
Han är ihågkommen för sin teknik och spelförståelse, och för sitt ödmjuka sätt.
Cruyff avslutade sin karriär som spelare med en säsong i Feyenoord och gjorde sin sista match 1984. Då hade han som professionell fotbollsspelare gjort 291 mål på 520 matcher – statistik få spelare i historien är i närheten av.
Efter karriären utvecklade Johan Cruyff totalfotbollen som tränare, bland annat under åtta år i Barcelona där han vann ligan vid fyra tillfällen och även fick lyfta segertrofén i Europacupen (1992). Han sågs som en visionär och skapade den anfallsfotboll med korta passningar och stort bollinnehav som vi ser än i dag.
Blev sjuk 2015
Världsfotbollen låg vid Johan Cruyffs fötter, under lång tid.
Cruyffs spelidéer lever vidare, inte minst i Barcelona. Han inspirerade bland annat en ung Pep Guardiola, som blev Cruyffs lärjunge, och som för tre år sedan konstaterade i en spansk intervju:
– (Johan) Cruyff har haft mer inflytande än någon annan. Först som spelare och sen som tränare. Det är ingen slump att många av hans tidigare stjärnspelare själva blev tränare.
Cruyff låg även bakom Barcelonas ungdomsakademi som i dag ses som en av fotbollens främsta, i La Masia – där Ajax organisation, där Cruyff själv fostrades, var förebilden.
En av Johan Cruyffs få svagheter var att han rökte, en vana han skaffade sig redan som tonåring. Han rökte dagligen hela karriären och fick senare problem med sin hälsa. Han hjärtopererades 1991 och slutade röka för att istället suga på godisklubbor, och tvingades 1996 lämna fotbollen helt. Därefter hade han rådgivande funktioner i Barcelona, under lång tid.
I oktober 2015 drabbades han av den lungcancer som nu tagit hans liv.
Johan Cruyff blev 68 år och somnade in i stillhet, i sällskap av sin familj i Barcelona där han blev kvar efter tränarkarriären. Nu sörjs han av en hel fotbollsvärld, allra främst i Amsterdam och Barcelona där han har ikonstatus.