Bosse Karlsson är orolig för domarnas säkerhet. Foto: SVT/Bildbyrån

Domarbasen: Ska kanske härma hockeyn

Uppdaterad
Publicerad

Den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in på grund av matchfixningsförsök. Domarbasen Bosse Karlsson är orolig för att domarna ska bli mer utsatta och flaggar nu för förändringar. – Vi kanske ska följa ishockeyns exempel, att man inte berättar vilka som dömer matchen förrän nära inpå, säger han till SVT Sport.

När Bosse Karlsson fick reda på att det hade gjorts försök att få AIK-spelare att påverka matchutgången mot IFK Göteborg i utbyte mot pengar blev han förvånad.

– Det var en klump i magen. Men jag har också sagt de orden, att det inte handlar om ”om” utan ”när” det händer, säger han till SVT Sport.

Ta efter hockeyn

Domare är de som i första hand kan påverka utgången av en match, mer än en enskild spelare. Därför tror Karlsson att rutinerna kan behöva ändras i Sverige.

– Vi kanske ska följa hockeyns exempel, att man inte berättar vilka som är domare förrän nära inpå matchen. Vi har inte behövt göra det innan, men det kanske är en åtgärd. Här stöttar AIK-fansen laget efter inställda matchen Sjöstrand: ”Vi kommer jaga er så mycket vi bara kan” Dokument: Det här är matchfixning ”En historiskt usel situation” Gren: ”Det var helt fel av mig” Polisen: ”De kommer få det jobbigt”

Från allsvenskan ner till division 3 får svenska domare fortbildning i hur de ska hantera situationer kring eventuella försök till att påverka deras insatser under matcher.

Orolig för säkerheten

Domarbasen är generellt orolig för domarnas situation i Sverige, att det är lätt att få tag på deras adresser och telefonnummer. Inte bara när det gäller matchfixningsförsök utan även hot.

– De är människor med en familj och ett liv, därför är det så viktigt vad tränare och spelare säger i tv. Jag är orolig för domarnas säkerhet.
  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer