Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SvFF:s Johan Claesson berätta om den nya spellagen. Foto: Bildbyrån/ skärmdump

Här är idrottens nya vapen i kampen mot matchfixning och spelfusk

Uppdaterad
Publicerad

Inför säsongen stängdes två fotbollsspelare i division 2 av för brott mot matchfixningsreglementet.

De gjorde det efter att Svenska fotbollförbundet använt sig av en ny lagstiftning.

– Det blir en väldigt tydlig bevisning, säger Johan Claesson på SvFF.

Under förra året förändrades den svenska spellagen. Förändringen innebar bland annat att spelbolag nu får dela information till Riksidrottsförbundet och specialidrottsförbund som är anslutna till dem.

Och det utnyttjade Svenska fotbollförbundet tidigt. Efter misstankar om matchfixning begärde man ut information om hur två spelare i en svensk division 2-klubb spelat hos olika spelbolag.

Matchfixning

”Tydlig bevisning”

Då kunde man se att spelarna satsat pengar på matcher i samma serie som de själva spelar i, vilket inte är tillåtet. Det gjorde att spelarna stängdes av i två respektive fem månader.

– Det blir ju en väldigt tydlig bevisning, säger Johan Claesson, som är ansvarig för matchfixningsfrågor på Svenska fotbollförbundet, till SVT Sport.

Om det här fallet hade uppdagats innan den nya lagstitftningen trädde i kraft, vad hade skett då?

– Vi försökte ställa såna här frågor innan lagändringen, men då var det olika från operatör till operatör. Vissa ansåg att de inte kunde lämna ut sån information på grund av GDPR, medan några fåtal ändå lämnade ut information – så det var svårt att få en helhetsbild.

– Men visade sig inget, då var det stopp. Men nu får vi ju en bild hur det ser ut hos alla bolag som har licens i Sverige.

Övertygad om fortsatt effekt

Ytterligare ett par svenska idrottsförbund har utnyttjat den nya lagstiftningens möjligheter, men än så länge är det bara de två fotbollsspelarna som har stängts av. Men Johan Claesson är övertygad om att den nya lagstiftningen, och det faktum att det redan är spelare som har stängts av tack vare den, har effekt.

– Ju fler som blir fällda, desto större blir kännedomen om regelverket och våra verktyg, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Matchfixning

Mer i ämnet