Jim Gottfridsson: ”Jag blev lika chockad som ni” Foto: Bildbyrån

Flera domare i handbolls-VM sammankopplas med matchfixning

Uppdaterad
Publicerad

2018 skrev företaget Sportradar en rapport om matchfixning inom handbollen.

Där pekades 26 matcher ut, där det misstänktes förekomma matchfixning.

Flera av domarna i den rapporten dömer nu VM i Sverige och Polen.

”Sportradar misstänker att domarna i dessa matcher hade intresse av att påverka utfallet”, står det i rapporten.

De 26 matcherna spelades mellan september 2016 och november 2017, och gäller såväl landskamper som Champions League-matcher. Det skriver danska TV2, som fått tillgång till den hemlighållna rapporten, där totalt åtta olika domarpar figurerar.

Det europeiska handbollsförbundet (EHF) fick rapporten redan 2018, men trots det är det alltså flera av domarna som pekas ut i rapporten som nu dömer VM i Sverige och Polen. Däribland en domare, som enligt rapporten har kontakt med kriminella organisationer och kända matchfixare.

Handbolls-VM

”Sportradar har funnit att domaren XX har många förbindelser med organiserade kriminella grupper”, står det i rapporten.

– Jag nåddes av den här informationen för fem minuter sen och blev lika chockad som ni, säger den svenske stjärnan Jim Gottfridsson till SVT Sport på en pressträff vid lunchtid på söndagen.

”En kriminell handling”

Den aktuella domaren och hans domarkollega vägrade dock att svara på TV2:s frågor när de träffade honom efter en match under VM, och ett annat domarpar de pratar med hävdar att de inte känner till rapporten – samtidigt som de dementerar all inblandning i matchfixning.

EHF skriver i ett mejl till TV2 att de ser på matchfixning som en kriminell handling, och därför har skickat vidare information om rapporten till berörda myndigheter.

”EHF har endast möjlighet att analysera matcherna och de aktuella personernas handlingar ur en sportslig synpunkt, och kan därför endast agera på myndigheternas efterforskningar”, skriver deras kommunikationschef Thomas Schöneich.

Solberg: ”Inte upplevt något”

EHF meddelar också att de själva har analyserat de misstänkta matcherna som nämns i rapporten, och att de inte har hittat någon anledning till att bestraffa något av de aktuella domarparen.

Sportradar är ett schweiziskt företag som övervakar spel över hela Europa. De samarbetar även med bland annat Uefa och Svenska fotbollförbundet.

Jim Gottfridsson säger sig aldrig ha upplevt några problem med matchfixning inom handboll. Detsamma säger förbundskaptenen Glenn Solberg, som innan tränarkarriären var elitspelare på 1990- och 2000-talet.

– Jag har inte upplevt något själv i min karriär, varken som spelare eller tränare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet