Bekräftat: Fifa och Uefa stänger av Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Fifa och Uefa stänger av alla ryska klubbar och landslag från internationella matcher och turneringar.

Beslutet gäller tills vidare.

– Det härvar den enda vägen, säger SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson.

Sent på söndagen kom beskedet att Fifa inte kommer att utesluta Ryssland från det kommande playoffet till fotbolls-VM. Landet skulle i stället få spela under ett annat namn, med neutral flagg och utanför landets gränser. Den ryska nationalsången skulle inte heller få spelas i samband med landskamperna.

Beslutet möttes med stor ilska och nu har Fifa ändrat sig. Efter ett möte under måndagskvällen mellan det internationella fotbollförbundet och dess europeiska motsvarighet, Uefa, meddelades följande:

Rysslands klubb- och landslag stängs av från alla internationella tävlingar.

”Fotbollen står helt enad och i full solidaritet med alla drabbade människor i Ukraina. Fifas och Uefas presidenter hoppas att situationen i Ukraina kommer att förbättras avsevärt och snabbt så fotbollen återigen kan bidra till enighet och fred bland människor”, skriver Fifa i ett pressmeddelande.

”Ett nödvändigt beslut”

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är nöjd.

– Det är ett nödvändigt beslut och positivt att Fifa ändrat sin uppfattning från igår. Det är klart att det blev en massiv reaktion från fotbolls-Europa efter deras beslut igår, det är naturligtvis positivt att Fifa- och Uefa unisont fattat det här nödvändiga beslutet för fotbollen givet den situation som råder i Ukraina, säger han.

– Det är viktigt att fotbollsvärlden står enigt i den här frågan. Jag tror den här typen av beslut svider mer än man kan ana. Det här var den enda vägen.

”En intensiv dialog”

Beslutet gäller all fotboll, både klubb- och landslag på både herr- och damsidan, tills vidare.

– Som jag bedömer det innebär det att Polen kommer gå vidare från den matchen och vinnaren mellan Sverige-Tjeckien möter Polen i en helt avgörande match till VM. Vi har haft en intensiv dialog med våra kollegor i Polen och Tjeckien, samt samtal med Fifa och samtidigt har oerhört många kollegor runt om i Europa visat stöd för vår hållning. Det var ett massivt stöd för det här, fortsätter Nilsson.

Uefa meddelar också att de avslutar samarbetet med ryska företaget Gazprom.

ARKIV: ”Tar beslut när vi måste” (25 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.