Tarik Elyonoussis AIK vann borta i Moldavien. Foto: Alex Nicodim/Bildbyrån

Drömminuter ger AIK drömläge i Europa League

Uppdaterad
Publicerad

Två mål på mindre än två minuter.

Det räckte för AIK borta mot FC Sheriff Tiraspol.

Nu har laget ett drömläge att ta sig till den sista kvalomgången till Europa League.

AIK åkte förra veckan ur Champions League-kvalet efter att ha blivit utslaget av Maribor, efter en dramatisk retur hemma i Solna.

Istället får laget nu försöka ta sig till Europa League.

Europa League

Lyckosamma minuter

Och det kvalet fick en bra start i kväll. Borta mot moldaviska FC Sheriff Tiraspol vann laget med 2–1.

Segern grundlades under några riktigt lyckosamma minuter i den första halvleken.

Först, efter elva och en halv minut, fick Kolbeinn Sigthorsson bollen i mitten av straffområdet, mellan de båda mittbackarna. Den ena mittbacken försökte bryta, men stötte istället bollen i eget mål.

Och mindre än två minuter senare kom 2–0. Efter ett fint inlägg av Anton Salétros nådde Sigthorsson högst i luften och nickade bollen invid ena stolpen för 2–0.

Kontrollerade matchen

Där och då tydde allt på en enkel AIK-seger. Laget var betydligt bättre, och kontrollerade matchen helt och hållet.

Men i den andra halvleken spelade hemmalaget upp sig betydligt, och reducerade även efter drygt tio minuter på en straff efter att Panajotis Dimitriadis missat bollen och istället sparkat ned motståndaren.

Men något mer mål än det fick inte Sheriff. Därmed räcker det för AIK att spela oavgjort – eller bara släppa in ett mål – i returen den 15 september för att gå vidare.

– Ett bra resultat på förhand. Vi måste gå för vinst i returen också, vi kan inte spela för oavgjort bara för att vi vann här. Ett oavgjort resultat i nästa match ska vara som en livlina som hjälper oss vidare om vi har en dålig dag i övrigt, säger målvakten Oscar Linnér till Expressen efter segern.

UEFA Europa League

FC Sheriff logo

FC Sheriff

1 - 2

AIK logo

AIK

Stadionul Sheriff, Tiraspol
Publik: 6341
Domare: Kevin Clancy

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet