Alex Greenwood, Fran Kirby och Jade Moore jublar mot Sverige i VM förra året. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Efter Brasilien – lika löner även i engelsk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Efter Brasiliens besked i går – nu meddelar också Englands fotbollsförbund, FA, att de inför lika löner mellan alla landslagsspelare.

Enligt FA trädde ändringen i kraft redan i januari, men meddelades först under torsdagen.

På frågan varför de inte gick ut med informationen redan i januari svarade en talesperson att jämställda löner borde vara givet och därför inte var något att basunera ut.

Samtidigt som flera nationella förbund nu väljer att dela ut lika stora ersättningar och bonusar till herr- och damspelarna så kvarstår den stora löneskillnaden hos de internationella förbunden Fifa och Uefa.

Stora skillnader hos Fifa och Uefa

Enligt brittiska The Telegraph hade de kvinnliga engelska spelarna fått cirka 580 000 kronor var om de vunnit VM-guld i fjol – motsvarande siffra för herrarna i samband med VM 2018 var cirka 2,5 miljoner.

Telegraph skriver också att det franska förbundet fick över 270 miljoner kronor efter herrarnas VM-guld 2018, men att det amerikanska förbundet ”bara” fick 36 miljoner för damernas VM-guld 2019. Den senare siffran motsvarar en genomsnittlig årslön i Premier League, medan de bästa engelska damspelarna får mellan 170 000 och 350 000 kronor per år av förbundet, utöver sin lön i klubblaget.

Aktuellt även i Sverige

Frågan om lika löner är aktuell även i Sverige där Diskrimineringsombudsmannen förra veckan friade SvFF för lönediskriminering. Stjärnan Kosovare Asllani gick i går ut och ställde krav på förbundet att agera.

”Vi vill vara med i generationen som gjorde skillnad för nästa generation, frågan är om förbundet, vars jämställdhet är en värdegrund, verkligen vill det?”, skriver hon bland annat.

England har inte spelat någon landskamp under coronapandemin men ställs mot Tyskland i slutet på oktober.            

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.