Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filippa Angeldahl förstår inte hur VAR kan bedöma fel. Foto: Bildbyrån

Efter fem bortdömda mål: ”Sjukt att VAR har fel”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått fem bortdömda mål i fotbolls-EM.

Två av dem anses av landslagsspelare själva vara felaktigt bortdömda.

– Jag trodde att det skulle vara hundraprocentigt med VAR, men så har det uppenbarligen inte varit, säger Filippa Angeldahl till SVT Sport.

Målen som syftas till är Rebecka Blomqvists mot Schweiz, där offsidelinjen drogs fel, samt Stina Blackstenius mål i kvartsfinalen mot Belgien där offsidemarginalen till synes var minimal.

Tidigare har kritik riktats mot VAR-rummet, både från landslaget och SVT:s domarexpert Jonas Eriksson. Nu kommer en ny salva från den svenska truppen.

Fotbolls-EM

– Egentligen tycker jag att det är helt sjukt att VAR har fel. Jag trodde att det skulle vara hundraprocentigt, men så har det uppenbarligen inte varit. Det är klart att det blir lite konstigt, men samtidigt har det inte påverkat oss, säger Filippa Angeldahl.

Tror du att det hade blivit sådana fel i ett herrmästerskap?

– Nej det tror jag inte. De har väl fler vinklar där de kan se bättre.

Vad känner du när det tillåts bli fel?

– Jag tycker att det är sjukt. Vad jag har förstått används VAR för att se om det är korrekt eller inte. Att man då kan bedöma fel på situationer i efterhand tycker jag är konstigt.

”Man blir frustrerad”

Filippa Angeldahls lagkamrat Johanna Rytting Kaneryd är samstämmig i kritiken:

– Det är konstigt när vi har ett VAR-system, det ska inte kunna ske att det går fel till. Det är två offsidemål som, vad jag har förstått, inte ska vara offside. Jag tycker att det är jättemärkligt att det uppstår sådana situationer. Jag har egentligen inga ord för det, säger hon.

Är det något ni tar mer er, att man kanske inte kan vara helt säker på att det är mål förrän bollen är i spel igen?

– Det har vi nog redan lärt oss sedan innan att alla mål granskas. Jag tror att alla har den känslan att man inte vet förrän man vet. Vi firade rejält efter Stinas mål, för alla tyckte att det var klockrent, men man ska nog inte vara för glad för fort.

Hur är det i sådana situationer?

– Man blir frustrerad när man känner att man behöver det målet. I det fallet var det bara att ladda om, man får tänka bort det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet