Rosengårds sportchef Therese Sjögran kritiserar upplägget i svenska cupen. Foto: Bildbyrån

Efter fiaskot – Rosengård kan tvingas stå över cupspelet

Uppdaterad
Publicerad

Svenska cupen 2023 avgörs utan Rosengård – så kan det bli även nästa år.

Om Malmöklubben når Champions Leauge-gruppspel är ett cupdeltagande omöjligt.

– Spelarna har rätt till semester, säger sportchefen Therese Sjögran.

Svenska mästarlaget Rosengård slogs oväntat ut ur svenska cupens gruppspel efter lördagens 1–1-match mot Linköping.

KLIPP: Se målet som sänkte Rosengård

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Cornelia Kapocs drömmål i Svenska cupen Foto: TT Nyhetsbyrån

Nästa säsong kan Malmö-klubben tvingas stå över cupen helt.

Även Häcken (tvåa i damallsvenskan i fjol) och Linköping (trea) lär ställas inför samma problematik om lagen når gruppspelet av Champions League (CL). För vid ett framgångsrikt CL-kval väntar en rekordlång säsong för de damallsvenska toppklubbarna.

Två CL-matcher i januari

Uefa har nämligen placerat de två sista gruppspelsomgångarna i turneringen på andra sidan nyår – den 24–25 respektive den 30–31 januari. Om svenska cupen följer samma upplägg som i år spelas den första gruppspelsmatchen i slutet av februari 2024.

– Ligger cupmatcherna som de gör nu kan vi inte vara med. Spelarna har rätt till semester enligt avtal och lag, säger Therese Sjögran, sportchef i Rosengård, som vann cupen i fjol.

När Uefa presenterade sin kalender för säsongen 2023–2024 skrev Sjögren till Svenska fotbollförbundet för att uppmärksamma förbundet på problematiken.

– Kalendern för 2024 är inte satt, men förbundet vet ändå om hur det ser ut. Det är vi, Häcken och Linköping som har möjlighet att spela i Champions League – de tre bästa lagen från föregående år. Ska inte de vara med i cupen? Vad blir då värdet av svenska cupen?

Fotbolls-VM påverkar

Kommande säsong påverkas mycket av fotbolls-VM i Nya Zeeland och Australien 20 juli–20 augusti. Det gör att Champions League drar i gång sitt gruppspel först 14–15 november – damallsvenskan spelar sin sista omgång 11 november.

TT har sökt ordföranden i förbundets tävlingsutvecklingskommitté.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.