Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Marklund kritiserar svenska cupens lottningssystem Foto: Bildbyrån

Hanna Marklund om Rosengårds cupspel: ”Blir ganska galet”

Uppdaterad
Publicerad

Fjolårets etta, trea och fyra i samma svenska cupen-grupp.

Det var förutsättningarna för Rosengård, som nu riskerar att åka ur cupspelet.

– Kollar man rent fotbollsmässigt blir det ganska galet, säger SVT:s expert Hanna Marklund.

På herrsidan kan maximalt två allsvenska lag spela i samma cupgrupp och det finns även en seedning baserad på placering i fjolårets seriespel. Men på damsidan är lottningen i stället geografiskt baserad, för att undvika allt för långa resor.

För Rosengårds del innebar det en grupp med Linköping och Kristianstad, det vill säga tre allsvenska topplag från förra året i samma grupp.

– Jag tycker det är synd, det vore bättre om det inte vore geografin som spelade så stor roll. Sedan förstår jag också att det är ekonomi som ligger bakom det, kopplat till resor och det är ju en aspekt, men kollar man rent fotbollsmässigt så blir det ganska galet, det känns väldigt fel att lottningen ser ut som den gör, säger Hanna Marklund, fotbollsexpert på SVT.

”Skulle vara väldigt snopet”

Det innebar att den första matchen ser ut att bli avgörande för Rosengård, där de föll med Kristianstad med 1-0. Trots en seger i matchen mot Alingsås ligger de nu trea i gruppen.

– Känslan är att de inte har hunnit träna ihop så himla mycket än som lag. Men fortsatt är det ett lag som håller hög klass. Det jag saknar lite är den här riktigt offensiva spetsen. Även fast de har mycket boll innehav så skapar man inte chanser så jag hade kanske trott på någon mer forwardsvärvning inför säsongen, säger Marklund.

För att ta sig vidare till cupsemifinal behöver Rosengård vinna mot Linköping, samtidigt som Alingsås besegrar Kristianstad. Risken är därmed stor att regerande mästaren lämnar cupspelet redan nu.

– Jag tror det skulle vara väldigt snopet och ta lite på självförtroendet att åka ut så tidigt. Sedan tror jag inte att det kommer ställa till det över hela säsongen. De vet också att de inte hunnit spela ihop sig så mycket och att det blev nästan en match som det avgjordes helt på, menar Marklund.

Svenska cupen damer

Alingsås FC

0 - 4

FC Rosengård

Alingsås

Gruppställning i svenska cupen:

1. Kristianstad – 6 poäng (+2)

2. Linköping – 3 poäng (+6)

3. Rosengård – 3 poäng (+3)

4. Alingsås – 0 poäng (-11)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.