Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Caroline Seger och Fridolina Rolfö finns med bland stjärnorna i uppropet. Foto: Instagram

Stjärnornas upprop: ”Vi spelare har fått nog”

Uppdaterad
Publicerad

Det är under en månad tills damallsvenskan drar igång och spelarna saknar fortfarande kollektivavtal. Då har man samlat de största stjärnorna för ett upprop.

– Vi spelare har fått nog, säger Caroline Seger i ett klipp på Spelarföreningens Instagram.

Caroline Seger, Fridolina Rolfö och Magdalena Eriksson är bara några av de stora stjärnorna som förekommer i klippet där man riktar kritik mot att ett tillfredsställande avtal inte är på plats.

Det är en tvist som har pågått en längre tid. Den har gått i stå då motparten Elitfotboll Dam inte vill förhandla med Spelarföreningen utan med Unionen.

– EFD är 28 klubbar och vi har mandat från 13 av Obos-klubbarna (damallsvenskan med 14 klubbar) som vill att EFD centralt och Arbetsgivaralliansen ska jobba med den här frågeställningen för att landa ett kollektivavtal. Spelarföreningen anses inte som en seriös arbetstagarorganisation och där ligger problematiken., sade vice ordförande Patrik Andersson nyligen till SVT Sport.

I klippet säger Rosengårds Olivia Schough att hon ”inte vill ha ett sämre avtal än det som skrevs för tio år sedan.”

Patrik Andersson menar att den kritiken inte är rimlig i det här skedet.

– Det har ju inte förhandlats eftersom parterna inte satt sig vid förhandlingsbordet. Det finns inget innehåll att kommentera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.