Kanadas ordförande Nick Bontis avgår. Foto: Bildbyrån

Efter kaoset – Kanadas fotbollsordförande avgår

Uppdaterad
Publicerad

Frid och fröjd har det inte varit i kanadensisk fotboll den senaste tiden.

Nu väljer ordföranden i fotbollsförbundet, Nick Bontis, att avgå.

I ett uttalande säger Bontis att han tror att dam- och herrlandslaget kommer underteckna ”ett historiskt kollektivavtal”, uppger BBC.

Vidare säger Bontis:

”När det väl är undertecknat kommer det skilja vår nation från i stort sett alla andra medlemmar i Fifa. Även om jag själv varit en av förespråkarna för att få det jämställt kommer jag tyvärr inte leda den här organisationen när det händer”.

Konflikten mellan förbundet och dam- och herrlandslaget har pågått sedan sommaren 2022.

I somras gick herrarna ut i strejk och krävde då bland annat att sponsorkontrakten skulle ses över och lika lön för dam- och herrspelarna. Dessutom krävde de 40 procent av prispengarna som förbundet fick i samband med VM i Qatar.

Damlandslaget gick för ett par veckor sedan ut i strejk inför Shebelieves Cup, en viktig del i uppladdningen inför sommarens VM i Australien och Nya Zeeland, en strejk som blev kortlivad efter att det kanadensiska fotbollsförbundet hotade att stämma damlandslaget – samt kräva spelarföreningen och spelarna på skadestånd.

Enligt BBC spenderade det kanadensiska fotbollsförbundet 84,5 miljoner kronor på herrprogrammet 2021, medan de lade 39 miljoner kronor på damprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.