Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Viktigt att vi har säkra och trygga rättigheter” Foto: Bildbyrån

Magdalena Eriksson om det öppna brevet: ”Det gör mig ledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenska spelarna står utan kollektivavtal och processen har gått i stå.

Magdalena Eriksson är med i styrelsen för Spelarföreningen och berättar nu om den långdragna processen.

– Det gör mig ledsen att se en sån här utveckling när man är van att se så mycket positivt i damfotbollens utveckling, säger hon till SVT Sport.

Spelarföreningen, där Fifpro är den internationella organisationen, har varit beredda att förhandla under en lång tid men mötts av kalla handen gällande det damallsvenska kollektivavtalet. Motparten vill förhandla med fackförbundet Unionen.

Nu uttrycker sig landslagets Magdalena Eriksson, som är med i styrelsen som ledamot, för första gången.

– Jag tycker att det först och främst är otroligt olyckligt att hela den här situationen har utvecklats till det här punkten, att det krävs ett sådant här brev från Fifpro för att påminna EfD (Elitfotboll Dam) att spelarna väljer vem som ska representera dem och så vidare. Att diskussionerna gått i stå, säger hon till SVT Sport.

”Viktigt att vi har säkra och trygga rättigheter”

Vad ser du framåt för lösning?

– Som alltid, att man har en öppen dialog. Parterna måste prata med varandra och acceptera att det är spelarföreningen som ska representera spelarna, det är dem som gjort det  i alla år, vi vet bäst. Det gäller att svälja sin stolthet, öppna dialogen och hitta en kompromiss framåt, spelarna i damallsvenskan kommer inte nöja sig med någonting som är sämre än det dem hade för tio år sedan. Vi har kommit så långt i damfotbollen att nu vill vi framåt.

Magdalena Eriksson är tydlig med vad som känns mest frustrerande.

– Bristen på dialogen, bristen på att vilja hitta lösningar och samarbeta. Det är viktigt att vi har säkra och trygga rättigheter i damallsvenskan, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.