Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Öppet brev för att lösa avtalet för damspelarna: ”Det finns en frustration”

Uppdaterad
Publicerad

Spelarna i damallsvenskan i fotboll står utan kollektivavtal och processen har gått i stå. Nu publicerar man ett öppet brev för att komma framåt. Frustrationen är tydlig.

– Det ligger ett förslag på bordet som är sämre än det som skrevs för tio år sedan, säger Caroline Jönsson på spelarfacket till SVT Sport.

Spelarföreningen, där Fifpro är den internationella organisationen, har varit berett att förhandla under en lång tid men mötts av kalla handen gällande det damallsvenska kollektivavtalet. Motparten vill förhandla med fackförbundet Unionen.

– Vi upplever att det finns ett ifrågasättande huruvida spelarna själva ska bestämma vem som representerar dem i förhandlingen. Vi vill en gång för alla sätta ner foten och tydligt visa på att det är spelarna, genom spelarföreningen, som har rätten att förhandla för sig själva, säger Spelarföreningens/Fifpros representant Caroline Jönsson.

”Vill stänga den dörren tydligt”

– Vi har inte upplevts vara ett förhandlingsalternativ. Den dörren vill vi stänga igen tydligt. Det är ingen som ska kunna ifrågasätta att spelarna själva vill välja vilka som ska representera dem, säger Jönsson.

”Beträffande brevet från Fifpro rörande nytt kollektivavtal är det en fråga för parterna, det vill säga klubbarna och dess intresseorganisation samt berörda spelare. Vår förhoppning är att de ska kunna komma överens”, skriver Karl-Erik Nilsson i ett sms till SVT Sport.

Vad säger spelarna?

– De känner sig respektlöst behandlade, att de inte blir tagna på allvar, att de själva inte ska får bestämma vem som ska förhandla för dem. Det finns en frustration kring den respektlösheten. Det är det som de tycker är jobbigast, säger Jönsson.

– Med dagens brev hoppas vi på att det blir ett slut på diskussionen. Det är vi i spelarföreningen som ska skriva på avtalet för spelarnas räkning, säger Jönsson som ser faror för framtiden om inte avtalet kommer på plats.

– Jag sitter internationellt i Fifpro. Ska Sverige ha en chans att hänga i damfotbollens utveckling och fortsätta ligga i framkant är ett kollektivavtal av största vikt.

Brevet riktas till motparten, Arbetsgivaralliansen, Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och Elitfotboll Dams ordförande Annika Grälls. Spelarfacket Fifpro står som avsändare i brevet skrivet på engelska som är undertecknat av den tyske generalsekreteraren Jonas Baer-Hofmann och Europaföreträdaren, norrmannen Joachim Walltin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.