Patrik Andersson sitter med i Elitfotboll Dams styrelse sedan 2019. Foto: TT

Elitfotboll Dam om öppna brevet: ”Blev väldigt överraskad”

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen skickade det internationella spelarfacket Fifpro ut ett öppet brev för att försöka lösa konflikten med det kollektivavtal som saknas för de svenska elitspelarna på damsidan. Det imponerar inte på motparten Elitfotboll Dam.

– Jag blev väldigt överraskad att man valde att skicka det till Karl-Erik Nilsson, som inte har med detta att göra överhuvudtaget, säger den gamla bronshjälten från VM 1994, Patrik ”Bjärred” Andersson, vice ordförande i EFD, till SVT Sport.

Fifpros brev, uppbackat av det svenska spelarfacket Spelarföreningen, riktades till den avgående SvFF-ordföranden Karl-Erik Nilsson och EDF:s ordförande Annika Grälls.

– För EFD:s sida var det riktat till Annika Grälls men det är jag som vice ordförande som hanterar frågeställningarna, säger Andersson.

Så Fifpro visste inte till vilka de skulle rikta det öppna brevet?

– Jag tänker inte kommentera det. Jag kan bara säga att vi blev väldigt överraskade eftersom vi varit tydliga med vilka som sköter dialogen från klubbarnas sida, säger Andersson.

”Spelarföreningen inte en seriös organisation”

Varför är det så viktigt att förhandlingen ska skötas med Unionen och inte med Fifpro/Spelarföreningen?

– EFD är 28 klubbar och vi har mandat från 13 av Obos-klubbarna (damallsvenskan med 14 klubbar) som vill att EFD centralt och Arbetsgivaralliansen ska jobba med den här frågeställningen för att landa ett kollektivavtal, förklarar Andersson och lägger till:

– Spelarföreningen anses inte som en seriös arbetstagarorganisation och där ligger problematiken.

Han anser inte att Fifpro/Spelarföreningen har stöd i uppfattningen att företräda majoriteten av de svenska damelitspelarna och nämner ishockey och handboll för båda könen som stora idrotter som har avtal med Unionen.

– Så är det även för herrarna inom fotbollen, säger Andersson som inte uppskattar att det internationella facket Fifpro agerar i frågan, brevet är skrivet på engelska.

Tveksam till att Fifpro har synpunkter på svenska förhålllanden

– Jag är tveksam till att Fifpro ska ha synpunkter på svensk arbetsmarknadslagstiftning, vi vill ha till ett starkt avtal där majoriteten av våra tjejer är anslutna och där rätt parter är involverade, säger Andersson och råder Spelarföreningen att stämma av med spelarna i damallsvenskan.

Uppgiften om att EFD:s bud är sämre än det som presenterades för tio år sedan avfärdar Andersson.

– Det har ju inte förhandlats eftersom parterna inte satt sig vid förhandlingsbordet. Det finns inget innehåll att kommentera, säger han.

Hur många av elitspelarna har då EFD med sig?

– Jag kommer inte att kommentera det men vi har vår bild, säger Andersson.

KLIPP: Spelarna om kollektivavtalet (12 januari 2023)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stina Lennartsson om kollektivavtalet: ”Katastrof”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.