Foto: Bildbyrån

Efter flytten från Rosengård till Häcken: ”Jag får ut mycket av det jag är bra på”

Uppdaterad
Publicerad

Hon lämnade FC Rosengård på grund av för lite speltid.

I Häcken får Johanna Rytting Kaneryd ut mer av sin fotboll – och hoppas få jubla högst mot sin före detta klubb i morgon.

– Det är jätteviktigt, en prestigematch, säger Rytting Kaneryd till SVT Sport.

Johanna Rytting Kaneryd flyttade från Rosengård till Göteborg FC i mitten av december. Två veckor senare kom besked om att klubben skulle lägga ner verksamheten. Sedan flyttades laget till BK Häcken.

Så Rytting Kaneryds första veckor i klubben var speciella. Men hon har hela tiden haft en bra känsla.

–  Ja, den har varit jättebra, så var det redan från start när jag kom hit. Sen vi blev Häcken så har jag verkligen fått en bra bild av hela föreningen. Och fotbollsmässigt har vi presterat bra, säger Rytting Kaneryd till SVT Sport.

Vad är skillnaden mot Rosengård?

– Det är andra förutsättningar efter vi blev Häcken. Anläggningen hos Häcken är toppklass, helt klart ett snäpp bättre. Även om det är en proffsig miljö i Rosengård med en bra anläggning, så går det inte jämföra med det här. Det är främsta skillnaden. Och då är ju Rosengård en av få klubbar i allsvenskan med proffsig miljö och heltidsanställda.

”I Häcken går det snabbare”

I morgon möts klubbarna i semifinal i svenska cupen. Det är hennes första möte med sina gamla lagkamrater.

– Det är klart det är speciellt när man känner många där. Men det är kul och utmanande.

Den största anledningen till att hon lämnade Rosengård var brist på speltid. Annars trivdes hon kanonbra i den skånska klubben.

– Speltid behövs för att utvecklas och kunna ta nästa steg. Här har jag kommit in bra och det är en fotboll som passar mig bättre, säger Rytting Kaneryd.

– I Häcken går det snabbare, det går framåt. De har skickliga fotbollsspelare som besitter enorm tekink. De vill ha possession och är skickliga på att hålla bollen. Jag tror att vi kommer straff dem med den farten vi besitter i vårt lag.

Vad får du ut mer av din fotboll i Häcken?

– Mina spetskvalitéer. Jag får komma mycket med fart. Jag har en hyfsat fri roll där jag får ut både mitt kombinationsspel, men även får gå på egna genombrott och komma en mot en. Jag får ut mycket av det jag är bra på.

”Speciellt att möta rivalerna”

Hon har inlett sin sejour i Häcken med tre mål på fyra träningsmatcher och svenska cupen har det blivit ett mål och två assist på två matcher.

– Jag har fått visa att jag är en målfarlig spelare som gör poäng. Jag kommer i bra situationer där det är lättare att göra mål och assist, säger hon.

Hur viktigt är matchen mot Rosengård?

– Det är jätteviktigt, en prestigematch. Det känns speciellt att möta rivalerna, vi vet att vi är två topplag som säkert kommer att fajtas däruppe. Det är kul att spela såna matcher.

Vem har bäst trupp?

– Vi.

Ni kommer vinna i morgon?

– Det är klart jag svarar ja på den frågan. Jag vill alltid vinna. Det kommer att bli tufft, men vi har goda chanser.

ARKIV: Jennifer Falk: ”Det var 48 timmar kaos i mitt huvud” (21 februari 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.