Sef:s generalskreterare Mats Enquist. Foto: Bildbyrån

Efter kaoset – polisen i krismöte med svensk fotboll

Uppdaterad
Publicerad

Det råder oroligheter i fotbolls-Sverige mellan ordningsmakten och supportergrupper.
Samtidigt är relationen mellan polisen i ena hörnan och Svenska Fotbollförbundet, SvFF, och intresseorganisationen Svensk elitfotboll, Sef, i den andra, minst sagt kärv.
Men nu har parterna kommit överens om att träffas.
– Vi ska ha någon sorts dialog nästa vecka, säger Sef:s generalskreterare Mats Enquist till SVT Sport.

Under hela den våren har en konflikt pågått mellan allsvenska fotbollssupportrar och polisen.

En del i konflikten är att polisen på flera arenor infört ett OH-flaggförbud (overhead) och visitering för att komma åt den illegala pyrotekniken på kortsidorna.

Mats Enquist, generalskreterare på intresseorganisationen Svensk elitfotboll, menar att deras dialog med polisen har havererat.

– Polisen har valt en ny strategi där det går ut hårt och brett och slår till mot hela supporterkulturen. 99 procent av alla som går på fotboll är fläckfria och vi har tidigare haft en strategi där vi bestraffat på individnivå. När väldigt många människor utsätts blir upprördheten stor. Nu ser vi exakt det som vi varnat för. Polisen angriper pyrotekniken genom att gå hårt mot breda supportergrupper, och det leder till en väldig polarisering. Våldssituationer som vi inte sett tidigare har uppstått. Det är ytterst olyckligt.

Sef i krismöte med polisen

Var brister det?

– Polisen har slutat kommunicera kring strategin med oss. Vi hade en bra dialog fram till 2017. Numera sköter de kommunikation med riksidrottsförbundet, inte med oss. Det måste vi ändra på. Vi behöver direkta möten med polisen då vi anser att vi kan våra egna evenemang bäst. Det här är inget bra angreppssätt.

– Vi hade vissa löpande möten under 2018, men de strategiska mötena mellan oss och polisen har klingat ut. Förklaringen från polisen är att de inte vill ha det. Vi ska nu ha någon sorts dialog nästa vecka. Vi måste markera att det här håller på att skada både polisen, oskyldiga människor och fotbollen. Vi måste reagera.

Vad vill ni få ut av mötet?

– Vi vill få till stånd ett möte eftersom det är en strategiändring som skett, och vi anser att den är både felaktig och farlig. Vi vet fortfarande inte vilka polisen kommer med och vilken vilja de har att samarbeta.

”Enorm förtroendeskada”

Det låter inte som att du har några större förhoppningar på att mötet?

– Jag vill inte spekulera om det ska bli ett dåligt möte. Vi har en förhoppningsfull attityd men det är viktigt att vi kommer upp i en snabb diskussion. Mötet är bekräftat från polisens sida, vi har fått en tid nästa vecka. Det är en start, hoppas vi får ut något bra.

Med tanke på hur tonläget är i supporter-Sverige för tillfället, tror du det kommer bli svårt att reparera förtroendet hos supportrarna?

– Det är en enorm förtroendeskada. Allting vi och polisen gör måste bygga på någon typ av legitimitet. Förtroendet sjunker för både för oss och polisen. Det går att få ordning på, men det som just nu är lite ovant är att polisens agerande oroar mer än supportrarnas. Men jag vill vara tydlig med att det framförallt är på strateginivå. Operativt finns det väldigt många bra poliser. Men strategiförändringen oroar.

SVT Sport har sökt polisen för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer