Megan Rapinoe. Foto: TT Nyhetsbyrån

Efter kravet: USA:s förbund häver förbudet

Uppdaterad
Publicerad

I förrgår krävde spelarna i det amerikanska damlandslaget i fotboll att förbudet mot att ställa sig på ett knä i protest under nationalsången skulle hävas. Idag kom beskedet att det amerikanska förbundet har lyssnat.

”Vi ber om ursäkt till våra spelare – speciellt våra svarta spelare – ledare, supportrar och alla som stöder kampen mot rasism”, skriver man.

Policyn kom till 2017 efter att superstjärnan Megan Rapinoe ställde sig på ett knä inför en landskamp mot Thailand året innan. Då gjorde hon det i solidaritet med NFL-spelaren Colin Kaepernick som tidigare gjort det för att belysa den rasrelaterade ojämlikheten.

USA:s fotbollsförbund valde då att skriva in formuleringen om att ”stå respektfullt under spelandet av nationalsången” i sitt regelverk och det är den som nu tagits bort.

Idrott och politik

”Sport är en kraftfull plattform för det goda och vi har inte använt vår plattform så effektivt som vi borde. Här kan vi göra mer och det kommer vi att göra”, skriver man i ett uttalande.

Frågan har aktualiserats efter polisvåldet som ledde till George Floyds död i Minneapolis.

KLIPP: Megan Rapinoes tal under Fifagalan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet