Finland föll tungt i Bosnien-Herzegovina. Foto: TT

Rumänien undvek skräll i Sveriges grupp

Uppdaterad
Publicerad

Sverige såg ut att få hjälp från oväntat håll i kampen om andraplatsen i EM-kvalgruppen. Men Rumänien kunde tillslut spräcka Färöarnas nolla och vinna med 3-0.

Med bara drygt en kvart kvar att spela såg Färöarna ut att kunna hjälpa både Sverige och Norge i kampen om andraplatsen i EM-kvalgrupp F.

Så långt var det mållöst på Torsvøllur i Torshavn.

EM-kval fotboll

Men George Puscas såg till att Rumänien i allra högsta grad är med i kampen om den till sommarens EM-slutspel direktkvalificerande andraplatsen bakom ledande Spanien.

I 74:e minuten spräckte Puscas nollan. I slutet av matchen ökade Alexandru Mitrita och Claudiu Keseru till rumänskt 3-0.

Inför kvällens möten Malta–Sverige och Norge–Spanien håller Rumänien andraplatsen på 13 poäng. Sverige har elva och Norge nio.

Efter kvalsuccén – Finland åkte på storförlust

Grupptvåan Finland hade ett försprång på fem poäng inför mötet på Bilino Polje-stadion, men avståndet mellan nationerna inför de tre avslutande matcherna är nu nere i två poäng.

Bosnien var piskat att vinna för att haka på i fajten om andraplatsen bakom Italien – och tog kommandot direkt. Djupt tillbakapressat höll Finland länge undan, men det var mest en fråga om när Bosnien skulle få utdelning.

Amer Gojak fick ett mål bortdömt för en hårfin offside, men när Zoran Kvrzic elegant frispelade Izet Hajrovic var Lukas Hradecky chanslös. Kort efter målet kom nästa smäll för Finland. Mittbacken Paulus Arajuuri, som tidigt fick problem med ett knä, tvingades byta.

Motgångarna fortsatte när Pyry Soiri fick bollen på handen. Om han nu fick det. Hur som helst tyckte domaren att så var fallet. Miralem Pjanic tog straffen och placerade säkert in 2-0.

Sent danskt segermål

I Köpenhamn tog Danmark ett stort kliv mot EM-slutspelet. Yussuf Poulsens mål i 84:e minuten blev matchens enda.

Lika stor hjälte var Kasper Schmeichel, suverän i det danska målet. Räddningen i matchens sista sekunder säkrade segern. Med bara två matcher kvar att spela i gruppen parkerar Irland och Danmark i topp på tolv poäng, fyra före Schweiz, som dock har en match mindre spelad.

På tisdag möts Irland och Schweiz medan Danmark tar sig an Gibralatar.

EM-kval

Bosnien och Hercegovina logo

Bosnien och Hercegovina

4 - 1

Finland logo

Finland

Bilino Polje, Zenica
Domare: Ivan Kruzliak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet