Sverige förlorade historiska matchen på Friends

25 882 åskådare fick se Tyskland besegra Sverige på Friends med 2-1 – trots ett reduceringsmål på straff av Caroline Seger i 72:a minuten, som väckte hopp hos den historiskt stora blågula hemmapubliken.

– Hon höll på med lite saker på linjen, men det var skönt att sätta dit den, säger Seger till SVT.

Inför en rekordstor hemmapublik på Friends förlorade världsnian Sverige träningsmatchen mot världstvåan Tyskland med 1-2.

Sverige hade till en början svårt att hålla i bollen, speciellt på mittfältet. Och frågan efter 0-0 i halvtid var om blågult skulle orka hålla emot det höga tyska presspelet matchen igenom.

Damlandslaget i fotboll

Svaret kom i början av andra halvlek när Tyskland först var farligt nära 1-0 med ett hårt ribbskott och sen, i 51:a minuten, satte ledningsmålet på hörna efter skott av inhopparen Kathrin Hendrich. Linda Dallmann, även hon inhoppare, utökade till 2-0 kvarten senare med en hård boll som trots att Lindahl touchade den med handen gick i krysset.

– Helhetsintrycket är godkänt. Det är ett av världens bästa lag vi mötte och det får vi känna på många långa stunder i matchen, säger Seger till SVT Sport.

– Sverige behöver få ordning på sitt anfallsspel och passningsspel. I uppspelsfasen saknas någon som kan hålla i bollen, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Dubbelbyte som gav resultat

I 63:e minuten genomförde Sverige ett dubbelbyte, Fridolina Rolfö och Mimmi Larsson ut – Sofia Jakobsson och Anna Anvegård in.

Ett drag av Gerhardsson som skulle ge resultat. Sofia Jakobsson blev neddragen i tyskt straffområde och inga problem för lagkapten Caroline Seger, som kyligt satte 1-2 i 72:a minuten.

– Jag hade bestämt var jag ska sätta den. Hon höll på med lite saker på linjen, men det var skönt att sätta dit den, säger Seger till SVT.

Ett reduceringsmål som fick arenan att vakna till liv och Sverige att komma tillbaka in i matchen. Sista kvarten var full av blågula chanser, bland annat ett jätteläge när Kosovare Asllani hittade Anna Anvegård i farligt skottläge, men tyska målvakten Almuth Schult räddade.

Historisk match av två skäl

– Man behöver skapa fler målchanser. Sen när man tappar boll blir det också alldeles för stora ytor för Tyskland att ställa om på, sammanfattar Frida Östberg.

Glädjande är trots förlusten att svenska damlandslaget blev historiska – av två skäl. För första gången spelade de på herrarnas nationalarena. Och för första gången var det över 21 000 i publiken, den officiella publiksiffran blev 25 882 åskådare.

På tisdag väntar nästa träningsmatch för landslaget, då mot Österrike.