Efter Eskilstunas tvångsdegradering – IK Uppsala får frågan

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna United tvångsnedflyttas till elitettan.

Nu kommer IK Uppsala få frågan om en plats i damallsvenskan 2023.

Beskedet kom på måndagseftermiddagen, att Eskilstuna nekas elitlicens för nästa år på grund av att klubben uppvisade negativt eget kapital den 31 augusti i år.

Nu har man 14 dagar på sig att överklaga beslutet.

– De har möjlighet att överklaga till överklagandenämnden som nästa instans, men sedan även hos RIN (Riksidrottsnämnden). Därför blir en sådan här process under förutsättning att beslutet vinner laga kraft, säger Pierre Blomqvist, tävlingskonsulent på Svenska Fotbollförbundet.

Inom kort kommer IK Uppsala, som föll i kvalet mot BP, att få frågan om en plats i damallsvenskan.

– Vi kommer tillfråga den vakanta platsen i damallsvenskan till IK Uppsala så snart som möjligt. Först måste tävlingskommittén formellt fastställa beslutet de tagit, att de flyttas ner. Då kommer vi gå ut med en formell förfrågan till Uppsala.

När kommer de få frågan?

– Det måste ske snart, någon gång den här veckan. De måste också få tid på sig att fundera om de vill tacka ja till en sådan plats eller inte, säger Blomqvist.

Uppsalas klubbchef: ”Positivt inställda”

Enligt Linda Zillén, klubbchef i Uppsala, kommer klubben troligtvis att tacka ja.

– Vi är positivt inställda. Det har varit vårt mål hela säsongen att ta steget upp, så det ligger i linje med vad vi har byggt organisatoriskt för. Det lutar åt att vi svarar ja, säger hon.

Finns det något som skulle kunna få er att ni tacka nej?

– Nej, inte i det här läget. Det är en utmaning, det är sent på säsongen och vi behöver sätta en trupp. Det gäller att vi jobbar snabbt och effektivt de kommande veckorna.

Hur reagerade du när beskedet om Eskilstuna kom?

– Jag tycker det är jättetråkigt för Eskilstuna. Jag vet att de har slitit jättehårt och gjort ett jättejobb. Samtidigt ger det oss ännu en chans. Och den chansen tar vi ju väldigt gärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.