Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lina Bertilsson, ordförande i Eskilstuna United, är besviken på nedflyttningsbeskedet. Foto: SVT

Eskilstuna United beviljas inte elitlicens – tvångsdegraderas från damallsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Damallsvenska Eskilstuna United beviljas inte elitlicens för år 2023. Det meddelar Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd.

– Det är inget annat än en besvikelse, säger Lina Bertilsson, ordförande i Eskilstuna United i ett pressmeddelande.

Eskilstuna United är den enda klubben i de högsta dam- och herrserierna som inte beviljats elitlicens för nästa år.

”Eskilstuna United DFF uppvisade negativt eget kapital i det periodiserade bokslutet per 31 augusti 2022 och uppfyllde därmed inte elitlicenskravet att det per det datumet periodiserade bokslutet ska vara noll eller positivt för att kunna få elitlicens för år 2023”, skriver licensnämnden i ett pressmeddelande.

”Känns oerhört tufft”

Ordförande Lina Bertilsson är mycket besviken över beskedet.

– Alla har jobbat oerhört hårt senaste tiden för att få ordning på ekonomin. Det gör att beslutet från elitlicensnämnden känns oerhört tufft, särskilt i en tid då coronan påverkat idrottsföreningars förmåga att få tillbaka sponsorer och publik. De bygger beslutet på historiska siffror, att vi inte hade ekonomin i balans den 31 augusti, vilket känns orättvist, säger Lina Bertilsson, ordförande Eskilstuna United.

Kontrakt upphör

Nu upphör alla kontrakt med spelare i A-laget att gälla. Vad det kommer betyda för truppen nästa år är för tidigt att säga.

– Nu är vi fokuserade på det nya läget med ambitionen att komma tillbaka till Damallsvenskan. Det förutsätter också ett fortsatt engagemang från hela föreningen, att publiken kommer tillbaka och att de fantastiska 80 företagen och kommunen som stöttat oss under året fortsätter med det, säger Lina Bertilsson.

Kommer ni överklaga licensnämndens beslut?

– Vi vet inte riktigt än, jag ska träffa styrelsen i morgon, så får vi ta det beslutet då.

Ni har ju samlat in ganska stora summor pengar från privatpersoner, företag och andra föreningar. Vad kan du säga till dem nu?

– Ja, det är ju ingen katastrof. Vi har inte gått i konkurs. Vi överlever och kommer spela i Elitettan nästa år och det är fortfarande elitfotboll vi pratar om – och vi har alla ambitioner att ta oss tillbaka till högsta serien igen.

I klippet berättar Lina Bertilsson mer om beskedet och svarar bland annat på frågan om hon kan vara kvar som ordförande för Eskilstuna United.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.